Инфо

9. јул 2015.9. јул 2015.

РАСПОЛУЋЕНОСТ ЦЕРА

Коначно. Насловљено је проговорило. Нема више аутистичног између ове прелепе и “Плаве планине“, која чини природно размеђе и тужну разделноцу између два дивна суседна града и свих нас ““ привилегованих житеља Шапца и Лознице.
Коначно. Неприродна “раселина“, која се, не случајно, успоставила венчаницом ове, по много чему јединствене планине и њених 687 метара надморске висине, биће овасјана досегнутом спознајом. Јарке су светлоносне сунчане салве, које га исконски запљускују, а са лековитим топлоносним, чине базно камење исцелитељној Церској магми.
Коначно. Располућеност Цера постаде и остаде деградација и незајаживост, јер је нанесена нашим, српским рукотворјима и плиткоумним умотворјима. Не могу и нећу више да тајим сопствену спознају, па је посвећенички исповедам испред иконостаса и олтара “Парка природе“, како је то заискрило у завичајном недељнику (“Глас Подриња“, 02.07.2015.)
Просветљење ми принесе зелену плаштаницу заједничке планине и још једанпут јарко озари српско проклетство ““ “Српску неслогу“. Бесмртни Арчибалд Рајс у Великом рату, а светитељ и светлитељ Лазар Хребељановић у Косовском боју (1389.), оставише неизбрисив траг својим животима уз Српску неслогу.
Проникао сам, ево, и у разорно дејство наше Српске Ахилове пете, због које легендарни и митски Цер, као и сви ми испред њега, таворимо и таљигамо, уместо да се заједнички разиграмо, уплетени у јединствено Бранково коло, које се надигравало у Сремским Карловцима и око Стражилова.
Српска неслога је располутила изузетно лековиту планину, којом се и даље мешетари у оба чудесна и суседна града. Када се још појави ““ Ваљевац да буде менаџерски навигатор у јубиларном обележавању дивовске Церске битке, проистекне још једно незаборавно дизајнирање, рестаурација споменичког перформанса и поново утонуће у скрајнутост осиромашеног живљења у месним заједницама из подножја ове величанствене и веома лековите планине, о чијој лековитости чами рукопис, чекајући свога издавача.
Текст Лазареве клетве угравиран је у споменичко и камено здање на Газиместану, а његово извориште је у гејзиру Српске исконске неслоге. Поуздан лек за проклетство још увек не постоји. Каним позвати у свесрпску одисеју, да на Српском Олимпу, управо сада определимо узајамно праштање и исцељење Српске неслоге. Тим искораком Шабац и Лозница крећу у обострани препород, на радост свих наших потомака и следбеника.
Српска неслога, пред којом сам небројено пута застао, остављао записни траг, нађе своје пожудно напајалиште кроз Располућеност Цера. И сада, стајем уз наш Цер и његове храстове столетне, у његовој фотосинтезној плаштаници и растућој удаљености од Лознице и Шапца, уз предивне обале плаховите Дрине и наизглед мирне Саве.
Понесен сам раскриљеном одисејом стизања до “Парка природе“, па исповедно приносим себе тој изазовној композицији троје младих, са жарком жељом да доживим њену реализацију кроз узајамно оркестрирано извођење Шапца и Лознице, са свим њеним рефренима и несагледивим фрекфенцијама.
Одважно и луцидно придружујем себе читавом подвизивању и вапијем за ојачавањем и убрзавањем корака до промоције опредељеног Парка природе, недалеко од два суседна града. Биће то најлепши начин сагласја симболошког гравирања наших градова у подножјима заједничке планине.
Захвалност и задивљеност потомака не може изостати. Ројиће се отварање нових радних места. Умножаваће се и усложњавати изласци на древну планину, која је у доба Византије имала свој Караван сарај, на фасцинантном путу од Дубровника до Цариграда. Остаци тог магистралног пута и данас су видљиви, уз сву закоровљеност на падинама Цера. Комплетно урађен пројекат ““ Центар за одмор и рекреацију радника широка раван Цера“ (1980.) чека на своју реализацију у депоима “Плана“ у Шапцу, који је и њен сачинитељ. Неслућене развојне добити су на видику. Сагледавам ово као нестваран и највећи развојни пројекат за оба града, који ће препородити и саобраћајнице од Румске раскрснице па све до Мачковог камена. Изнад свега, читаво ово поднебесје, са термалним водама Мачве, постаће окосница економског напретка и унапређења културе живљења осиромашених људи.
Хоћу да верујем у оживотворење Парка природе. Следујући корак може бити креативан сусрет са аналогним удружењима из Лознице, уз институисање Иницијативног извођача пројекта ““ Парка природе. Динамика и увремењавање непрестаног и непресушног извођења нека буду боје и базна обележја Српске слоге и слоге суседних градова - Шапца и Лознице.
Поштовалац Српског Олипма ““ Цера, &#

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa