23. jul 2015.23. jul 2015.
ŽIVOT U SKLADU SA PRIRODOM

KUĆE OD BALIRANE SLAME

U organizaciji Zelenih Šapca, u Kulturnom centru je upriličena tribina pod nazivom ““ “Život u skladu sa prirodom ““ Kuće od balirane slame“. Posle motivacionog govora omladinskog radnika Nebojše Đerića, o ekološkim kućama, govorili su inženjeri zaštite životne sredine Marinko Velemir i Aleksandar Firaunović.
Iako se izgradnja kuća i zgrada od organskih materijala u svetu se već decenijama praktikuje, stručnjaci su mišljenja da bi ovo mogla biti i naša stvarnost u bliskoj budućnosti.
Bilo je reči o osnovnim karakteristikama gradnje od organskih materijala, o unutrašnjim mikroklimatskim uslovima, ekonomskoj efikasnosti i lakoj nabavci materijala. Organski materijali, pogotovu balirana slama, imaju karakteristiku da održavaju optimalan nivo vlage u prostorijama u svim godišnjim dobima, što doprinosi i manjoj energetskoj potrošnji.
To dobro zvuči, ali, koliko traje?
- Objekti od balirane slame mogu da traju nekoliko desetina, čak i stotina godina, sve dok bala slame nije vlažna do određenog procenta. To su tipovi gradnje koji su se koristili pre nego što smo počeli da koristimo armirani beton, kaže Marinko Velemir.
Ali, to je slama, a ona gori, mislili smo. Jeste da je u pitanju bajka, ali u “Tri praseta“, vuk je pretio jednom od njih: “Dunuću, vatru sunuću i srušiću vam kuću“. Bez šale, šta ako bukne požar?
- Ove kuće su vatrootporne, zato što je balirana slama kompresovana, a s obzirom da je vezana ilovačom i zemljom, ima sturukturu koja je teško zapaljiva. Ako uzmete lulu i poklopite je palcem, ugasićete je, jer, nema dovoljno kiseonika. Ako uzmete knjigu i stavite ga na vatru, ona neće buknuti, kao kada biste cepali list po list. Za sagorevanje, odnosno, ubrzanu oksidaciju, neophodan je odmer vazduha i materije koja gori, kaže Jozefina Jakšić, vaspitačica.
Pored navedenog, kuće od balirane slame su veoma elastične, za razliku od betona koji lako puca. U trusnim područjima Evrope, ovaj metod je najviše zastupljen.
- Želim svoju kuću da napravim od balirane slame. Nekada su kod nas kuće pravljene na taj način i danas su, zbog klimatskih promena, ekološki znatno pogodnije za život. Lako su obnovljive i za život neuporedivo zdravije. Lako su obnovljive, trebalo bi samo voditi računa o osnovnim stvarima, za život je mnogo zdravije, kaže arhitekta Aleksandra Savatić.
Tribina koja je izazvala veliku zainteresovanost naših sugrađana, predstavlja uvod u gradnju prve kuće ovog tipa, najverovatnije na Šljunkari.
- Želimo da realizujemo projekat gradnje kuće od ekoloških materijala koji će pokazati energetsku efikasnost i principe zelene ekologije na delu. Planiramo da u okolini te kuće napravimo i ekološko selo. Napravili smo pilot projekat kojim ćemo konkurisati za fondove Evropske Unije i prikupili materijal koji je potreban, izjavio je Dejan Pavlović, predsednik Zelenih Šapca.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa