30. jul 2015.30. jul 2015.
PRED OVOGODIŠNjE HAJDUČKO VEČE

MODERNIJI HAJDUCI ČUVAJU PROŠLOST

Tradicionalna mačvanska svadba po starim običajima i viteško nadmetanje mladića za laskavu titulu harambaše, koji dobija više vrednih nagrada, dopunjeni Drinskom regatom, Biciklijadom, a tu su i drugi turističko-zabavni i sportski sadržaji
U istorijskim izvorima s kraja 19, veka, pominje se jedna čisto hajdučka svadba. Obavljena je na drinskom splavu, dva dana po Đurđevdanu. Venčali su se čisto po hajdučkim propisima izvesna Draginja i Janko. U tim starim knjigama piše još da je Janko bio momak, “kao od brega odvaljen“, golemog stopala i preciznog oka. Svadbari su bili hajduci iz “gore zelene“, a veselje je začinjeno pucnjavom i bogatom gozbom.
- U okviru Mačvanske svadbe, ovog puta venčaće se Katarina Rašević iz Banovog Polja i Miloš Kokanović iz Klenja, članovi folklornog ansambla “Đido“ iz Bogatića. Deo svadbenih običaja odvijaće se ispod stare lipe u Etno parku u Sovljaku.
Predhodno, ovog dana (subota) , okupljanje svatova je na Radovan kuli, počivšeg slikara Milića od Mačve u 14 i 30 časova. Sledi, Mačvanska svadba, polazak fijakera i svatova iz Belotića, dolazak u Bogatić i formiranje svadbene kolone, svadbeno kolo, hajdučka busija u Sovljaku, dolazak svatova po mladu u Etno parku u Sovljaku i svadbeno veselje, svadbena dešavanja u Crnoj Bari kod Devine kafane i kasnije završnica ispred motela u Crnoj Bari, blizu Drine.
Izdvojio bih i druge manifestacije ovog dana, a to su: od osam ujutro takmičenje u gađanju glinenih golubova, ribolovu, hajdučkom kotliću. Tu je biciklijada, sajam etno hrane, pića i domaće radinosti, kvalifikacije za izbor harambaše.
U večernjim satima je kulturno zabavni program, koncert Milice Pavlović i Miloša Vujanovića, kaže Darko Mašić direktor Turističke organizacije opštine Bogatić.
Bez sumnje je da su devojke volele hajduke, bez obzira na ružne priče o njima i njihovim družinama iz daleke prošlosti. Biti hajduk u to vreme ( kraj 19. veka) značilo je privilegiju za najhrabrije i najbolje. Onaj ko bar jednom nije okušao sreću u hajdučiji , gledan je s podozrenjem, nazivan mekušcem i tretiran kao neko kome“ snaga i obraz nisu za ponos.“
Kao i predhodnih godina momačko nadmetanja za izbor harambaše privlači veliku pažnju. Budućem harambaši na dar će pripasti sablja dimiskija, najsvetlije hajdučko odličje i primat prvog među više hrabrih, veštih i snažnih momaka.
- Drugog dana ( nedelja) ujutro od osam do deset časova je prijavljivanje učesnika za Hajdučku regatu. To i start je kod Alanovića navoza u Prnjavoru. Regata će pristati kratko kod Lalove kafane u Badovincima, a cilj je u Crnoj Bari.
Tu nas ponovo čeka sajam etno hrane, pića i domaće radinosti. Centralni deo Hajdučke večeri je takmičenje za izbor harambaše i proglašenje pobednika u Crnoj Bari. Potom je ponovo zabavni program, koji će predpostavljamo trajati do kasno u noć, kaže Mašić, najavljujući za ovaj dan zvezdu estrade, koncert Ace Lukasa.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa