Info

30. jul 2015.30. jul 2015.
KARAVAN NARODNE MUZIKE U ŠTITARU

AFIRMACIJA TRADICIJE

Domaćin još jednog „Karavana narodne muzike“ prošle srede bio je Štitar. Više stotina meštana ovog, ali i okolnih sela, uživalo je u tradiconalnoj izvornoj srpskoj narodnoj muzici, pesmi i igrama
Uz podršku grada Šapca, Inicijativa „Selo-grad“ nastavlja realizaciju projekta „Karavan narodne muzike“. Nakon Zminjaka, Drenovca i Lipolista, i meštani Šitara imali su priliku da čuju autentičnu narodnu muziku. Osim meštana iz sela domaćina manifestacije, koncertu je prisustvovao i veliki broj stanovnika okolnih sela. Ovakvi sadržaji su retki na seoskom području, a broj posetilaca dokazuje da bi trebalo da ih bude više, rekao je Rajko Simić, predsednik Saveta mesne zajednice Štitar.
- Ljudi su oduševljeni ovakvim manifestacijama i žele slična okupljanja i ubuduće. Ovo je dobar način da se druže i opuste, a mladi upoznaju tradicionalne srpske vrednost. Ovakve stvari razgale dušu, a poseban utisak na nas je ostavila folklorna sekcija mladih iz našeg mesta. Čini mi se da bi svi trebali da podržimo rad ovih mladih ljudi, jer se videlo koliko je njihova igra oduševila posetioce. Koncerti poput ovog nam vraćaju osmeh na lice, rekao je Simić.
Predstavnici Inicijative „Selo-grad“ veoma su zadovoljni organizacijom koncerta u Štitaru, kao i brojem posetilaca, koji je, prema procenama, premašio šest stotina ljudi. Ovakvo intereseovanje građana za „Karavan narodne muzike“ u potpunosti potvrđuje opravdanost ovog projekta.
- Trudimo se da život grada približimo životu sela, odnosno da kulturno-obrazovni sadržaji budu što zastupljeniji u seoskim sredinama. Ovo je još jedan u nizu koncerata kojima polako oživljavamo domove kultura, što nam je i cilj. Lokalna samouprava se zalaže da se u svim mesnim zajednicama što pre obnove domovi kulture, kako bi meštani sela imali adekvatno mesto okupljanja, druženja i edukacije. Organizatori ovakvih manifestacija osmišljavaće programske sadržaje namenjene potrebama i željama svih uzrasta seoskog stanovništva. Nastavljamo sa „Karavanom narodne muzike“ i u avgustu, a već smo dogovorili tri koncerta do kraja meseca, navela je Tanja Radovanović, odbornica u Skupštini grada Šapca iz Inicijative „Selo-grad“.
M.Maksimović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa