6. avgust 2015.6. avg 2015.
GRAĐEVINARI OBELEŽILI SVOJ DAN, 8. AVGUST

ROĐENDAN BEZ SLAVLjA

Prošle subote, po 75-ti put, u Srbiji obeležen Dan građevinara
Građevina, zamajac ekonomskog razvoja svake države, u Srbiji preživljava teške trenutke. Pre ekonomske krize u ovoj oblasti u Srbiji je bilo zaposleno više od 82. 000 građana, da bi od 2008. godine broj radnika počeo rapidno da opada. Prema poslednjim procenama, danas je u ovoj oblasti zaposleno dvadeset hiljada ljudi manje nego pre sedam godina, odnosno trenutno u građevinarstvu radi oko 63. 000 ljudi. Građevinarstvo je 2006. godine u bruto domaćem proizvodu učestvovalo sa više od 5 procenata, da bi sada taj udeo bio oko 4 odsto. U poređenju sa periodom najvećeg obima gradnje na području Srbije, sredinom 80-tih godina prošlog veka, kada je građeno 3. 600. 000 kvadratnih metara stambenog prostora, situacija danas je dramatično lošija. Prošle godine izgrađeno je oko 850. 000 kvadratnioh metara stambenog prostora, što je duplo manje u odnosu na period pre izbijanja svetske ekonomske krize. Uprkos podacima koji ne ostavljaju prostor za previše optimizma, građevinari su i ovaj put proslavili svoj praznik.
- Prethodnih nekoliko decenija, koliko Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskih materijala Srbije obeležava Dan građevinara Srbije, podsećali smo na sindikalnu aktivnost i borbu zidara, tesara, armirača, kamenorezaca, keramičaraa, ciglara, molera, farbara, drvodeljaca i drugih građevinskih radnika predratne Srbije. Obavezni smo da i danas i ubuduće pamtimo i pominjemo vredne majstore, neimare, njihove ideje, borbu i dela čija je vrednost trajna, kaže predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Duško Vuković.
Težak položaj građevinara potvrđuju i radnici iz ove oblasti, koji se nalaze u veoma teškoj i neizvesnoj situaciji.
- Pre izbijanja krize radio sam u, tada uspešnoj, šabačkoj građevinskoj firmi. Plata je mesečno iznosila oko 500 evra, bio sam uredno prijavljen. Kada je došlo do krize gazda je smanjio obim posla, a najveći deo radnika je dobio otkaze. Ista situacija je i u drugim gradovima, drastično manje se gradi u Srbiji nego pre desetak godina. Išao sam i u Rusiju, bilo je posla pred Olimpijske igre u Sočiju prošle zime. Povremeno, na kratak period, angažuju me i lokalni preduzimači, a kako ne vidim mogućnost da će se situacija uskoro popraviti, deluje mi da sam od majstora postao nadničar, kaže jedan građevinar.
Dan građevinara obeležava se u znak sećanja na protest u Zemunu, 8. avgusta 1940. godine, kada su građevinari tražili bolje uslove rada. Protest su obeležili veliki sukobi sa policijom, a zahtevi radnika prihvaćeni su nekoliko dana kasnije.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa