Инфо

6. август 2015.6. авг 2015.
ГРАЂЕВИНАРИ ОБЕЛЕЖИЛИ СВОЈ ДАН, 8. АВГУСТ

РОЂЕНДАН БЕЗ СЛАВЉА

Прошле суботе, по 75-ти пут, у Србији обележен Дан грађевинара
Грађевина, замајац економског развоја сваке државе, у Србији преживљава тешке тренутке. Пре економске кризе у овој области у Србији је било запослено више од 82. 000 грађана, да би од 2008. године број радника почео рапидно да опада. Према последњим проценама, данас је у овој области запослено двадесет хиљада људи мање него пре седам година, односно тренутно у грађевинарству ради око 63. 000 људи. Грађевинарство је 2006. године у бруто домаћем производу учествовало са више од 5 процената, да би сада тај удео био око 4 одсто. У поређењу са периодом највећег обима градње на подручју Србије, средином 80-тих година прошлог века, када је грађено 3. 600. 000 квадратних метара стамбеног простора, ситуација данас је драматично лошија. Прошле године изграђено је око 850. 000 квадратниох метара стамбеног простора, што је дупло мање у односу на период пре избијања светске економске кризе. Упркос подацима који не остављају простор за превише оптимизма, грађевинари су и овај пут прославили свој празник.
- Претходних неколико деценија, колико Синдикат радника грађевинарства и индустрије грађевинских материјала Србије обележава Дан грађевинара Србије, подсећали смо на синдикалну активност и борбу зидара, тесара, армирача, каменорезаца, керамичараа, циглара, молера, фарбара, дрводељаца и других грађевинских радника предратне Србије. Обавезни смо да и данас и убудуће памтимо и помињемо вредне мајсторе, неимаре, њихове идеје, борбу и дела чија је вредност трајна, каже председник Синдиката радника грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Србије Душко Вуковић.
Тежак положај грађевинара потврђују и радници из ове области, који се налазе у веома тешкој и неизвесној ситуацији.
- Пре избијања кризе радио сам у, тада успешној, шабачкој грађевинској фирми. Плата је месечно износила око 500 евра, био сам уредно пријављен. Када је дошло до кризе газда је смањио обим посла, а највећи део радника је добио отказе. Иста ситуација је и у другим градовима, драстично мање се гради у Србији него пре десетак година. Ишао сам и у Русију, било је посла пред Олимпијске игре у Сочију прошле зиме. Повремено, на кратак период, ангажују ме и локални предузимачи, а како не видим могућност да ће се ситуација ускоро поправити, делује ми да сам од мајстора постао надничар, каже један грађевинар.
Дан грађевинара обележава се у знак сећања на протест у Земуну, 8. августа 1940. године, када су грађевинари тражили боље услове рада. Протест су обележили велики сукоби са полицијом, а захтеви радника прихваћени су неколико дана касније.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa