6. avgust 2015.6. avg 2015.
METEOROLOŠKA STANICA U NAŠEM GRADU

ČEKA NA REGISTRACIJU

Meteorološka aktivnost u Srbiji je duga, značajna i plodotvorna. Dok su meteorološka merenja u Evropi tek počinjala da se organizuju, u siromašnoj Srbiji su bila rezultat pregalačkog rada pojedinaca-entuzijasta i njihove svesti da u svojoj zemlji započinju bitan posao, kao i želje da otvore vrata novoj naučnoj disciplini, nedovoljno istraženoj i u svetu.
Prva zvanična sistematska i uređena meteorološka merenja u Srbiji počinje Vladimir Jakšić, zahvaljujući kome je u Srbiji 1856. godine radila mreža od 20 meteoroloških stanica, od kojih se jedna nalazila u Šapcu. Meteorološka merenja u našem gradu vršio je profesor tadašnje Gimnazije, Mihajlo Ruvidić. Prva meteorološka osmatranja je upriličio 1869, a sa zvaničnim objavama je počeo 1883. Njegova dnevna merenja, beleženja temperature, srednjih mesečnih vrednosti i na osnovu istih, meteorološke prognoze predstavljale su neprocenjiv doprinos časopisu za poljsku privredu “Težak“.
Od Drugog svetskog rata Šabac nije grad koji se pojavljuje na meteorološkoj mapi Srbije. Svako veče, dok u Dnevniku 2 željno čekamo pouzdanu meteorološku prognozu, na digitalnom reljefu Srbije ipred naših očiju prolete manji okolni gradovi - Valjevo, Loznica i Sremska Mitrovica, ali Šapca i njegove jutarnje i dnevne temperature NEMA. Bez obzira na bogatu meteorološku prošlost, na reljef i činjenicu da leži na reci koja ume da bude tihi (ne)prijatelj, Šabac danas nema svoje mesto na meteorološkoj mapi Srbije.
Mreža meteoroloških stanica formirana je na osnovu predloga RHMZ (Republički hidro-meteorološki zavod), na osnovu koga je Vlada utvrdila državnu mrežu meteoroloških stanica. Takođe, jedinice lokalne samouprave i teritorijalne autonomije, javna preduzeća i ustanove, kao i druga pravna lica, odnosno preduzetnici mogu, u skladu sa svojim specifičnim potrebama, o svom trošku da uspostavljaju dopunske mreže meteoroloških stanica.
Šabac nije u državnoj mreži meteoroloških stanica, jer je u osnivanju dopunske meteorološke stanice zastao na pola puta. Sredstvima poreskih obveznika je kupio i u krugu JKP “Vodovod“ postavio automatsku meteorološku stanicu, ali nije preduzeo druge mere kako bi kod Republičkog hidro-meteorološkog zavoda registrovao dopunsku meteorološku stanicu. Bez pribavljanja posebne dozvole za obavljanje meteorološke delatnosti, grad nije ovlašćen da objavljuje podatke sa automatskih stanica koje nisu u mreži RHMZ, pa je samim tim i ne mala investicija grada u automatsku meteorološku stanicu postala bespredmetna. Čak je, za ovakvo protivpravno postupanje, članom 47. Zakona o hidrološkoj i meteorološkoj delatnosti, za prekršaj pravnog lica koje obavlja meteorološke poslove za koje nije registrovano u skladu sa Zakonom, predviđena i novčana kazna u iznosu od sto hiljada do milion dinara.
Lepo je što grad misli na građane Šapca i obezbeđuje im aktuelne meteorološke podatke, koji se mogu pratiti na zvaničnom sajtu grada, ali najveći broj naših sugrađana vremenske podatke i vremensku prognozu ne prati preko računara već putem raznih informativnih TV programa. Redovno pominjanje Šapca u ovim programima bi ujedno predstavljalo i besplatan vid globalnog marketinga i promocije grada. Da bi se podaci iz Šapca i objavljivali na ovim programima neophodno je najpre registrovati meteorološku stanicu, a potom i vršiti stalno održavanje i redovno baždarenje nabavljene opreme, inače se dobijeni podaci ne mogu smatrati referentnim i ne mogu se koristiti ni pri jednom izveštavanju. Zbog toga je posebno neobična i neprimerena činjenica, naročito imajući u vidu prošlogodišnje poplave, da senzor za količinu padavina, na ovoj automatskoj meteorološkoj stanici ne radi još od aprila 2013. godine.
Da li će Šabac, kao centralna tačka okruga, ići u korak sa evropskim kretanjima, ili će i dalje meteorološka osmatranja “pozajmljivati“ iz okolnih manjih mesta zavisi isključivo od stava nadležnih i odgovornih ljudi u gradu.
Zbog svega navedenog, Građanska inicijativa KORAK je pokrenula inicijativu da nadležne službe Gradske uprave grada Šapca, u skladu sa svojim ovlašćenjima, preduzmu sve neophodne mere i radnje da se automatska meteorološka stanica, postavljena u krugu JKP „Vodovoda Šabac“, kod Republičkog hidrometeorološkog zavoda registruje kao dopunska meteorološka stanica.
Građanska inicijativa “Korak“

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa