6. avgust 2015.6. avg 2015.
HAJDUČKE VEČERI U BOGATIĆU

SABLjA KRAJIŠNIKU

Tradicionalna kulturno-turistička manifestacija „Hajdučko veče“ u opštini Bogatić, održana po 47. put
Organizatori manifestacije su Turistička organizacija opštine Bogatić, Kulturno-obrazovni centar, a pokrovitelj Opština Bogatić.
Na „Vasinom šibu“ u Crnoj Bari, počeo je, prošle subote, program prvog dana manifestacije. Lovačko udruženje „Mačva“ iz Bogatića, bilo je organizator takmičenja u gađanju glinenih golubova. Ekipno i pojedinačno, u lovačkim veštinama takmičilo se oko 120 učesnika, kako sa teritorije opštine Bogatić, tako i iz susednih gradova i opština. Ekipni pobednik je Lovačko udruženje „Mačva“ iz Bogatića, a u pojedinačnoj konkurenciji pobedio je Mile Lukić iz Majura.
Takmičenje dece ribolovaca u pecanju ribe na plovak okupilo je oko 50 učesnika, a organizator je bila Opštinska organizacija sportskih ribolovaca „Klen“ iz Bogatića. U kategoriji mlađih pionira pobedio je Luka Lovčević iz Bogatića, drugi je bio Uroš Ulardžić iz Bogatića, a treći Zoran Bajunović iz Badovinaca. U kategoriji starijih pionira najbolji je bio Nemanja Puzić iz Bogatića, drugi je bio Dejan Tovilović iz Badovinaca, a treći Ivan Stevanović iz Crne Bare. U kategoriji pionirki pobedila je Isidora Janković iz Šapca, druga je bila Emilija Tripković iz Badovinaca, a treća Anđela Đorđević iz Zaječara.
U pripremanju „Hajdučkog kotlića“, učestvovalo je osam ekipa koje su brojale po tri člana. Prvu nagradu „Zlatni kotlić Mačve“, osvojila je ekipa Vesne Đurić iz Badovinaca, druga je bila ekipa Dragana Tomića iz Slepčevića, a treća Branislava Zečevića iz Sremske Mitrovice.
Za najuspešnije takmičare organizatori su obezbedili, medalje, pehare i vredne nagrade.
Centralni događaj prvog dana manifestacije bila je tradicionalna “Mačvanska svadba“ , koja predstavlja svu raskoš i lepotu ovog kraja. Ove godine sudbonosno “da“ pred opštinskim matičarem, rekli su Miloš Kokanović iz Klenja i Katarina Rašević iz Banovog Polja. Organizator svadbe kao i prethodnih godina bio je KOC Bogatić.
Svadbenoj povorci u Bogatiću, pridružili su se i biciklisti, u okviru druge po redu biciklijade „Biciklom kroz Mačvu“, u organizaciji Zelenih Bogatić i udruženja “Eko Drina“ iz Badovinaca.
Na ulasku u selo, svatove je presrela „Hajdučka busija“.
Stari mačvanski običaji prosidbe devojke, odvijali su se u dvorištu “mladine kuće“. Nakon prosidbe, deveri su izveli mladu, a pod lipom je upriličeno građansko venčanje. Kada su svatovi odigrali kolo, svadbena povorka fijakera sa mladencima zaputila se prema Crnoj Bari “mladoženjinoj kući“ na “Vasin šib“, gde je prema običaju mladoženja preneo mladu preko praga. U međuvremenu održane su i kvalifikacije za izbor harambaše.
U ostatku večeri, posetioci su mogli da uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu, kao i koncertu Milice Pavlović i Miloša Vujanovića.
Program drugog dana manifestacije „Hajdučko veče“, počeo je „Hajdučkom regatom“. Manifestacija turističko-rekreativnog karaktera, prvi put je organizovana 2011. godine, a svake godine okuplja sve veći broj učesnika. Nije održana 2014. godine zbog posledica poplava.
Organizatori kao i svih prethodnih godina su: Turistička organizacija opštine Bogatić, Mesna zajednica Prnjavor i Turistička organizacija grada Šapca.
Drugog dana manifestacije „Hajdučko veče“, održano je tradicionalno takmičenje za izbor harambaše. Osam takmičara nadmetalo se u šest disciplina, od kojih se samo „bacanje kamena s ramena“ održalo ispred pozornice. Titulu “Harambaše“, vrednu novčanu nagradu i oficirsku sablju, osvojio je Aleksandar Krajišnik iz Majura, sa osvojenim 51 bodom, drugi je bio Marko Reljić iz Drenovca, sa 38 bodova, a treći Zoran Filipović iz Banovog Polja sa 35 bodova.
Aleksandar Krajišnik postavio je nov rekord u disciplini “penjanje uz drvo“, popevši se za 4 sekunde i 40 stotinki, što je za 20 stotinki brže u odnosu na lični rekord od prošle godine.
Na velikoj sceni, oficirsku sablju pobedniku uručio je Vlada Popović predstavnik firme “DPS Klas group“, koja je i sponzor ovog vrednog trofeja. Novčane nagrade, koje je obezbedila firma “Aks Drive d.o.o ““ Škoda“ iz Šapca, iznosile su: za prvo mesto 50.000 dinara, za drugo 30.000, a za treće 20.000. Firma “Nomeks-Bucalo“ iz Šapca, poklonila je akumulatore prvoplasiranom i drugoplasiranom takmičaru.
U kasnim večernjim satima, posetioci su mogli da uživaju u koncertu Ace Lukasa.
(Izvor: zvanična internet prezentacija opštine
Bogatić)


Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa