Инфо

6. август 2015.6. авг 2015.
ХАЈДУЧКЕ ВЕЧЕРИ У БОГАТИЋУ

САБЉА КРАЈИШНИКУ

Традиционална културно-туристичка манифестација „Хајдучко вече“ у општини Богатић, одржана по 47. пут
Организатори манифестације су Туристичка организација општине Богатић, Културно-образовни центар, а покровитељ Општина Богатић.
На „Васином шибу“ у Црној Бари, почео је, прошле суботе, програм првог дана манифестације. Ловачко удружење „Мачва“ из Богатића, било је организатор такмичења у гађању глинених голубова. Екипно и појединачно, у ловачким вештинама такмичило се око 120 учесника, како са територије општине Богатић, тако и из суседних градова и општина. Екипни победник је Ловачко удружење „Мачва“ из Богатића, а у појединачној конкуренцији победио је Миле Лукић из Мајура.
Такмичење деце риболоваца у пецању рибе на пловак окупило је око 50 учесника, а организатор је била Општинска организација спортских риболоваца „Клен“ из Богатића. У категорији млађих пионира победио је Лука Ловчевић из Богатића, други је био Урош Уларџић из Богатића, а трећи Зоран Бајуновић из Бадовинаца. У категорији старијих пионира најбољи је био Немања Пузић из Богатића, други је био Дејан Товиловић из Бадовинаца, а трећи Иван Стевановић из Црне Баре. У категорији пионирки победила је Исидора Јанковић из Шапца, друга је била Емилија Трипковић из Бадовинаца, а трећа Анђела Ђорђевић из Зајечара.
У припремању „Хајдучког котлића“, учествовало је осам екипа које су бројале по три члана. Прву награду „Златни котлић Мачве“, освојила је екипа Весне Ђурић из Бадовинаца, друга је била екипа Драгана Томића из Слепчевића, а трећа Бранислава Зечевића из Сремске Митровице.
За најуспешније такмичаре организатори су обезбедили, медаље, пехаре и вредне награде.
Централни догађај првог дана манифестације била је традиционална “Мачванска свадба“ , која представља сву раскош и лепоту овог краја. Ове године судбоносно “да“ пред општинским матичарем, рекли су Милош Кокановић из Клења и Катарина Рашевић из Бановог Поља. Организатор свадбе као и претходних година био је КОЦ Богатић.
Свадбеној поворци у Богатићу, придружили су се и бициклисти, у оквиру друге по реду бициклијаде „Бициклом кроз Мачву“, у организацији Зелених Богатић и удружења “Еко Дрина“ из Бадовинаца.
На уласку у село, сватове је пресрела „Хајдучка бусија“.
Стари мачвански обичаји просидбе девојке, одвијали су се у дворишту “младине куће“. Након просидбе, девери су извели младу, а под липом је уприличено грађанско венчање. Када су сватови одиграли коло, свадбена поворка фијакера са младенцима запутила се према Црној Бари “младожењиној кући“ на “Васин шиб“, где је према обичају младожења пренео младу преко прага. У међувремену одржане су и квалификације за избор харамбаше.
У остатку вечери, посетиоци су могли да уживају у богатом културно уметничком програму, као и концерту Милице Павловић и Милоша Вујановића.
Програм другог дана манифестације „Хајдучко вече“, почео је „Хајдучком регатом“. Манифестација туристичко-рекреативног карактера, први пут је организована 2011. године, а сваке године окупља све већи број учесника. Није одржана 2014. године због последица поплава.
Организатори као и свих претходних година су: Туристичка организација општине Богатић, Месна заједница Прњавор и Туристичка организација града Шапца.
Другог дана манифестације „Хајдучко вече“, одржано је традиционално такмичење за избор харамбаше. Осам такмичара надметало се у шест дисциплина, од којих се само „бацање камена с рамена“ одржало испред позорнице. Титулу “Харамбаше“, вредну новчану награду и официрску сабљу, освојио је Александар Крајишник из Мајура, са освојеним 51 бодом, други је био Марко Рељић из Дреновца, са 38 бодова, а трећи Зоран Филиповић из Бановог Поља са 35 бодова.
Александар Крајишник поставио је нов рекорд у дисциплини “пењање уз дрво“, попевши се за 4 секунде и 40 стотинки, што је за 20 стотинки брже у односу на лични рекорд од прошле године.
На великој сцени, официрску сабљу победнику уручио је Влада Поповић представник фирме “ДПС Клас гроуп“, која је и спонзор овог вредног трофеја. Новчане награде, које је обезбедила фирма “Акс Дриве д.о.о ““ Шкода“ из Шапца, износиле су: за прво место 50.000 динара, за друго 30.000, а за треће 20.000. Фирма “Номекс-Буцало“ из Шапца, поклонила је акумулаторе првопласираном и другопласираном такмичару.
У касним вечерњим сатима, посетиоци су могли да уживају у концерту Аце Лукаса.
(Извор: званична интернет презентација општине
Богатић)


Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa