6. avgust 2015.6. avg 2015.
I CRNOBARCI DOBILI MURAL

SLIKARSKO HAJDUKOVANjE


Uoči tradicionalne manifestacije „Hajdučke večeri“ u Crnoj Bari prošlog utorka završen je mural. To ne bi bilo neobično da nije urađen, po prvi put u Mačvi, a i u Srbiji, na trafo stanici. Zahvaljujući ideji meštanina Gorana Ostojića i njegovih saradnika, kao i veštim i spretnim rukama slikara Željka Dragićevića iz Sovljaka, Hajduk Stanko nastaviće svoje hajdukovanje ne samo kroz priču već i kroz sliku.
- Mislim da je ovo bio pravi momenat za to ne samo što se motivski vezuje za proslavu „Hajdučkih večeri“ već zato što je i ove godine sto deset godina od smrti Janka Veselinovića, pisca koji je na najbolji mogući način u srpskoj književnosti opisao hajdukovanje i ustaničku Srbiju - rekao je Dragićević.
Nesvakidašnja ideja oslikavanja trafoa ovih dana pokrenula je polemiku i u drugim selima Mačve.
- Nekada su prolaznici kroz Mačvu pamtili lokomotivu na centru Bogatića, stari dreš za vršaj. Sada to može biti oslikan trafo jer znamo da se na centru svakog mačvanskog sela nalazi po jedan. Rad Željka Dragićevića u Crnoj Bari, nama u Kulturno-obrazovnom centru Bogatić, poslužiće kao lajtmotiv da pokrenemo ideju oslikavanja svih trafoa u Mačvi, naravno uz dozvolu EPS. Ideja je da u svakom mačvanskom selu na trafoima budu motivi koji su karakteristični posebno za to mesto. Željko je jedan veliki umetnik, radnik i entuzijasta čistoga srca, što je u današnje vreme teško sresti. Veoma rado podržavamo takve ljude, i stvaraoce - izjavio je Ivan Radovanović, direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić.
Za očekivati je da u narednom periodu i ostala mačvanska sela dobiju svoj mural koji će ih na najbolji mogući način predstaviti, ali isto tako od zaborava sačuvati bogatu istoriju i tradiciju ovog dela Srbije.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa