Инфо

6. август 2015.6. авг 2015.
И ЦРНОБАРЦИ ДОБИЛИ МУРАЛ

СЛИКАРСКО ХАЈДУКОВАЊЕ


Уочи традиционалне манифестације „Хајдучке вечери“ у Црној Бари прошлог уторка завршен је мурал. То не би било необично да није урађен, по први пут у Мачви, а и у Србији, на трафо станици. Захваљујући идеји мештанина Горана Остојића и његових сарадника, као и вештим и спретним рукама сликара Жељка Драгићевића из Совљака, Хајдук Станко наставиће своје хајдуковање не само кроз причу већ и кроз слику.
- Мислим да је ово био прави моменат за то не само што се мотивски везује за прославу „Хајдучких вечери“ већ зато што је и ове године сто десет година од смрти Јанка Веселиновића, писца који је на најбољи могући начин у српској књижевности описао хајдуковање и устаничку Србију - рекао је Драгићевић.
Несвакидашња идеја осликавања трафоа ових дана покренула је полемику и у другим селима Мачве.
- Некада су пролазници кроз Мачву памтили локомотиву на центру Богатића, стари дреш за вршај. Сада то може бити осликан трафо јер знамо да се на центру сваког мачванског села налази по један. Рад Жељка Драгићевића у Црној Бари, нама у Културно-образовном центру Богатић, послужиће као лајтмотив да покренемо идеју осликавања свих трафоа у Мачви, наравно уз дозволу ЕПС. Идеја је да у сваком мачванском селу на трафоима буду мотиви који су карактеристични посебно за то место. Жељко је један велики уметник, радник и ентузијаста чистога срца, што је у данашње време тешко срести. Веома радо подржавамо такве људе, и ствараоце - изјавио је Иван Радовановић, директор Културно-образовног центра Богатић.
За очекивати је да у наредном периоду и остала мачванска села добију свој мурал који ће их на најбољи могући начин представити, али исто тако од заборава сачувати богату историју и традицију овог дела Србије.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa