6. avgust 2015.6. avg 2015.
Šabački Karitas i opština Bogatić partneri na projektu

SLUŽBA ZA POMOĆ U KUĆI

Realizacija projekta „Uspostavljanje usluge pomoć u kući u opštini Bogatić“ počela je prošlog meseca pružanjem usluga za dvadesetak korisnika na području ove opštine. Polaznicama koje su uspešno završile obuku za ovaj posao potvrde Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu uručili su Milan Damnjanović, pomoćnik predsednika opštine Bogatić i Miroljub Nikolić, direktor šabačkog Caritasa, koji ovu uslugu uspešno realizuje od 2001. godine. Projektom na području opštine Bogatić koordinirao je Duško Velimirović, stručni saradnik u Kancelariji za ekonomski razvoj u ovom mestu.
- Veoma smo zahvalni opštini Bogatić koja je prepoznala značaj ovog projekta i sa kojom smo uspostavili partnerstvo i saradnju. Opština je obezbedila prostor za našu službu, a zahvaljujući drugim donatorima i ljudima dobre volje nabavili smo i auto, koji će značajno ojačati kapacitet ove službe. Veliko interesovanje potencijalnih korisnika dokaz je opravdanosti ovog projekta, a zahvaljujući dobroj saradnji sa Domom zdravlja i Centrom za socijalni rad imamo sve relevantne informacije. Mislim da je umrežavanje nevladinog sektora, lokalne zajednice i svih nadležnih institucija od veliko značaja u rešavanju problema sa kojima se suočavaju naši sugrađani ““ rekao je Miroljub Nikolić, direktor šabačkog Caritasa.
Akreditovanu obuku, koju je sproveo, za taj posao licencirani Caritas Srbije, uspešno je završilo sedam žena iz ovog i okolnih mesta, a ceo projekat finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.
- Opština Bogatić uviđa važnost postojanja ovakve službe. Najbolji dokaz za to je naše učešće u projektu, kao i to što nastojimo da obezbedimo njegovu održivost, odnosno, da obezbedimo finansiranje prilikom planiranja budžeta za sledeću godinu. Svesni smo da posao za koji ste se obučavale nije nimalo lak, ali ja sam uveren da ćete ga odgovorno obavljati i zato vam čestitam ““ poručio je Milan Damnjanović, pomoćnik predsednika opštine Bogatić, uručujući potvrde o završenoj obuci.
U Službi za pomoć u kući u Bogatiću trenutno su angažovane tri žene. Branka Kojić iz Klenja je medicinska sestra, a poslednje profesionalno angažovanje imala je u Kliničkom centru pre više od dve decenije, pa joj je ovaj posao dobrodošao. Milomirka Zečević iz Bogatića i Vesna Jurišić iz Crne Bare obavljaće posao negovateljice.
- Nije mi teško, nažalost i u svojoj porodici sam imala neposredno iskustvo sa teško obolelim osobama, pa mi to koristi, a ovaj posao mi mnogo znači. Nadam se da ćemo ga obavljati u skladu sa očekivanjima koja od nas imaju oni koji su nam ga poverili - Caritas i opština ““ kaže Vesna.
Koliki je značaj ove službe najbolje se vidi na terenu. Među prvim korisnicima su Radojka i Lazar Andrić. Njoj će u decembru biti 85, a njemu krajem avgusta 89 godina, bolestan je i nepokretan.
- Nemam reči koliko sam zahvalna i koliko mi ova pomoć znači. Ja sam operisana pre četiri godine, a kad dođu ove žene kao da me sunce ogreje, one urade sve, jer ja sama ne mogu ““ priča, dirnuta i novom posetom, Radojka.
Na području opštine Bogatić već u prvom mesecu ova Služba stigla je do dvadesetak korisnika u ovoj varoši i u Badovincima, Dublju i Glogovcu. Kancelarija Službe je u ulici Mike Mitrovića br. 3, u centru Bogatića. Projekat, koji sa oko milion dinara finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, trajaće do kraja ove godine, ali potreba koja, kako se ispostavilo, na terenu evidentno postoji i dobra saradnja partnera nagoveštavaju i njegov nastavak.
Pomoć u kući je usluga koju Caritas, na području Šapca, sa uspehom obavlja od 2001. godine, a namenjena je odraslim i starim licima, osobama sa telesnim invaliditetom, hroničnim bolesnicima i obolelim u terminalnoj fazi bolesti. Dugogodišnje iskustvo i profesionalnost u pružanju ove usluge rezultirali su i licencom na period od šest godina koju je dobio šabački Caritas, a koja je, po Zakonu o socijalnoj zaštiti obavezna za sve pružaoce usluga u ovoj oblasti. Ovom uslugom u proteklom periodu na području Šapca obuhvaćeno je više od 400 korisnika.
M.Musić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa