Инфо

6. август 2015.6. авг 2015.
Шабачки Каритас и општина Богатић партнери на пројекту

СЛУЖБА ЗА ПОМОЋ У КУЋИ

Реализација пројекта „Успостављање услуге помоћ у кући у општини Богатић“ почела је прошлог месеца пружањем услуга за двадесетак корисника на подручју ове општине. Полазницама које су успешно завршиле обуку за овај посао потврде Републичког завода за социјалну заштиту уручили су Милан Дамњановић, помоћник председника општине Богатић и Мирољуб Николић, директор шабачког Царитаса, који ову услугу успешно реализује од 2001. године. Пројектом на подручју општине Богатић координирао је Душко Велимировић, стручни сарадник у Канцеларији за економски развој у овом месту.
- Веома смо захвални општини Богатић која је препознала значај овог пројекта и са којом смо успоставили партнерство и сарадњу. Општина је обезбедила простор за нашу службу, а захваљујући другим донаторима и људима добре воље набавили смо и ауто, који ће значајно ојачати капацитет ове службе. Велико интересовање потенцијалних корисника доказ је оправданости овог пројекта, а захваљујући доброј сарадњи са Домом здравља и Центром за социјални рад имамо све релевантне информације. Мислим да је умрежавање невладиног сектора, локалне заједнице и свих надлежних институција од велико значаја у решавању проблема са којима се суочавају наши суграђани ““ рекао је Мирољуб Николић, директор шабачког Царитаса.
Акредитовану обуку, коју је спровео, за тај посао лиценцирани Царитас Србије, успешно је завршило седам жена из овог и околних места, а цео пројекат финансира Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.
- Општина Богатић увиђа важност постојања овакве службе. Најбољи доказ за то је наше учешће у пројекту, као и то што настојимо да обезбедимо његову одрживост, односно, да обезбедимо финансирање приликом планирања буџета за следећу годину. Свесни смо да посао за који сте се обучавале није нимало лак, али ја сам уверен да ћете га одговорно обављати и зато вам честитам ““ поручио је Милан Дамњановић, помоћник председника општине Богатић, уручујући потврде о завршеној обуци.
У Служби за помоћ у кући у Богатићу тренутно су ангажоване три жене. Бранка Којић из Клења је медицинска сестра, а последње професионално ангажовање имала је у Клиничком центру пре више од две деценије, па јој је овај посао добродошао. Миломирка Зечевић из Богатића и Весна Јуришић из Црне Баре обављаће посао неговатељице.
- Није ми тешко, нажалост и у својој породици сам имала непосредно искуство са тешко оболелим особама, па ми то користи, а овај посао ми много значи. Надам се да ћемо га обављати у складу са очекивањима која од нас имају они који су нам га поверили - Царитас и општина ““ каже Весна.
Колики је значај ове службе најбоље се види на терену. Међу првим корисницима су Радојка и Лазар Андрић. Њој ће у децембру бити 85, а њему крајем августа 89 година, болестан је и непокретан.
- Немам речи колико сам захвална и колико ми ова помоћ значи. Ја сам оперисана пре четири године, а кад дођу ове жене као да ме сунце огреје, оне ураде све, јер ја сама не могу ““ прича, дирнута и новом посетом, Радојка.
На подручју општине Богатић већ у првом месецу ова Служба стигла је до двадесетак корисника у овој вароши и у Бадовинцима, Дубљу и Глоговцу. Канцеларија Службе је у улици Мике Митровића бр. 3, у центру Богатића. Пројекат, који са око милион динара финансира Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, трајаће до краја ове године, али потреба која, како се испоставило, на терену евидентно постоји и добра сарадња партнера наговештавају и његов наставак.
Помоћ у кући је услуга коју Царитас, на подручју Шапца, са успехом обавља од 2001. године, а намењена је одраслим и старим лицима, особама са телесним инвалидитетом, хроничним болесницима и оболелим у терминалној фази болести. Дугогодишње искуство и професионалност у пружању ове услуге резултирали су и лиценцом на период од шест година коју је добио шабачки Царитас, а која је, по Закону о социјалној заштити обавезна за све пружаоце услуга у овој области. Овом услугом у протеклом периоду на подручју Шапца обухваћено је више од 400 корисника.
М.Мусић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa