6. avgust 2015.6. avg 2015.
OBUKA RONILACA

ZA SVE OD OSAM DO STOOSAM

Sa početkom rada bazena u Šapcu stekli su se uslovi da se u gradu ozbiljnije razvije i ronilački sport. Ronioci Spasilačkog društva Zaslon već su aktivni po ovom pitanju, a ukoliko sve bude teklo po planu, septembar će biti posebno zanimljiv našim sugrađanima. Grupa od tridesetak dece prošla je školicu Kancelarije za mlade „Zaroni sa nama“.
-Decu smo osam časova upoznavali sa ronjenjem. Držali smo im teorijska predavanja i časove na bazenu, koji su im bili mnogo zanimljiviji. Bili su oduševljeni kada su izlazili iz vode, a devojčice su bile hrabrije od dečaka, kaže Marko Jovanović, instruktor ronjenja.
Trenutno, zajedno sa Vladimirom Stanojevićem, jednom nedeljno obučavaju zainteresovane za dobijanje međunarodnih sertifikata za ronjenje. Ovi sertifikati omogućavaju iznajmljivanje ronilačke opreme bilo gde u svetu i ujedno su i neophodni za to.
-Obuka traje desetak časova, ali to je individualno, neko je savlada pre, neko kasnije. Traje, u principu, sve dok polaznik ne postane bezbedan po sebe. Prvi deo je teorijski, zatim bazenski, kasnije se ide na „Šljunkaru“. Organizujemo i ekskurzije, uglavnom po Srbiji, ali smo bili i u Grčkoj i u planu je da idemo ponovo, navodi Jovanović.
Kaže da se ljudi interesuju, ali da je glavna prepreka cena sertifikata, koja iznosi oko 120 evra, za osnovni kurs. Ipak, poziva sve zainteresovane da dođu na bazen subotom od 19:30 i probaju. Donja granica je osam godina, dok gornja ne postoji. Jedino ograničenje može biti ukoliko se ne prođu lekarski pregledi, u slučaju određenih problema sa srcem ili disanjem. Za probleme sa stresom, dijabetesom ili cirkulacijom, ronjenje je posebno zdravo.
-Od septembra planiramo da organizujemo školu ronjenja, koju će moći da pohađaju rekreativno svi koji žele, bez obzira da li će polagati za sertifikat ili ne. Takođe, organizovaće i školu podvodne fotografije, kaže Marko Jovanović.
Spasilačko društvo Zaslon trenutno ima devet članova, ali rade na upisu novih i osposobljavanju za poslove ronjenja i spasavanja.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa