13. avgust 2015.13. avg 2015.
DONACIJA DOMU ZA DECU I MLADE U ŠAPCU

STIŽE POKRETNA STOMATOLOŠKA STOLICA

Iseljenici sa prostora bivše Jugoslavije, koji žive i rade u Švajcarskoj, donirali novac Domu za decu i mlade u Šapcu za kupovinu pokretne stomatološke stolice
Pored svakodnevnih obaveza koje imaju prema korisnicima usluga Doma za decu i mlade u Šapcu, zaposleni u ovoj ustanovi moraju da vode računa o svim aspektima zdravstvenog stanja njihovih štićenika. Pojedine usluge, poput stomatoloških, do sada su mogle da se izvode jedino u velikim zdravstvenim centrima u Srbiji, što je svima predstavljalo problem.
- Osobe sa smetnjama u razvoju koji žive u našem gradu imaju veliki problem prilikom korišćenja usluga stomatologa. Naime, zbog prirode svoga stanja oni nisu u mogućnosti da sarađuju prilikom stomatoloških intervencija, pa im se zbog toga popravka zuba i drugih stomatoloških intervencija vrši pod totalnom anestezijom. Zbog toga je uz stomatologa na jednoj takvoj intervenciji neophodno prisustvo i angažovanje lekara anesteziologa a takva intervencija se može vršiti samo u operacionoj sali. S obzirom da u Šapcu ne postoje uslovi za pružanje stomatoloških usluga na ovakav način, osobe sa smetnjama u razvoju i njihovi roditelji bili su prinuđeni da i za najmanju stomatološku intervenciju odlaze u Beograd ili Novi Sad. Svaki odlazak za njih je veoma traumatičan. Preći oko 200 kilometara sa osobom koja ima smetnje u razvoju nije nimalo jednostavno. Ako tome dodamo i troškove koji nisu zanemarljivi, potpuno je razumljivo to što najveći broj roditelja odustane i zanemari zdravlje usta i zuba svoje dece. S obzirom da u našoj ustanovi trenutno živi 30 korisnika, i da smo u potpuno istoj situaciji kao i roditelji osoba sa smetnjama u razvoju, smatrali smo da je neophodno da nešto preduzmemo, navodi rukovodilac Doma za decu i mlade Daniela Lovrin Gavrilović.
Igrom slučaja, za probleme sa kojima se suočavaju korisnici usluga u Domu za decu i mlade, kao i zaposleni, saznali su humani ljudi sa ovog područja koji rade u Švajcarskoj. U firmama u kojima su zaposleni organizovali su akciju prikupljanja novca za nabavku pokretne stomatološke stolice, i u veoma kratkom roku skupili potrebna sredstva.
- Bilo je neophodno obezbediti novac za nabavku pokretne stomatološke stolice kako bi se stvorili tehnički uslovi za pružanje stomatoloških usluga. Zbog toga smo se obratili našim prijateljima u Švajcarskoj sa molbom da nam doniraju sredstva. U tu svrhu prikupljeno je 4.500 švajcarskih franaka. Zatim je potrebno uspostaviti sistem na lokalnom nivou i saradnju sa nadležnim ustanovama, Domom zdravlja i Opštom bolnicom u Šapcu. Iz dosadašnjih razgovora koje smo kao ustanova vodili, realno je očekivati da će ovaj problem uskoro biti rešen. Očekujem da će do kraja godine sve osobe sa smetnjama u razvoju u našem gradu, dakle ne samo korisnici naše ustanove moći da ostvare sva prava iz oblasti stomatološke zaštite, ističe naša sagovornica.
Među ljudima koji su učestvovali u prikupljanju novca posebno su se angažovala braća Zoran i Sveta Petrović, koji su na ovaj način hteli da pomognu svom gradu. Rukovodstvo Doma za decu i mlade odužilo im se prigodnim zahvalnicama i priznanjima za ovaj humani gest.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa