13. avgust 2015.13. avg 2015.
PLANINARSTVO

STAZAMA 2. PREKOBROJNOG PUKA

Dosledno kao i svake godine šabački planinari, članovi PSD “Cer“ obeležavaju godišnjicu Cerske bitke, u kojoj je srpska vojska u I svetskom ratu, izvojevala slavnu pobedu nad mnogo brojnijim i u tehnici opremljenijim neprijateljem.
Obeležavanje 101. godišnjice odvijalo se pod motom “Marš tragom drugog prekobrojnog puka“:
“Marš drugog prekobrojnog puka“, izveden od strane planinara iz Srbije i Republike Srpske, na padinama Cera, sela Trbosilje, Miline i Krivaje sa naravno Tekerišom.
Marševska kolona planinara krenula je sa Cera, od planinarskog doma “Lipove vode“ preko visa Glavićurak ka Tekerišu, gde je nakon dva i po satnog marša položila cveće na spomen kosturnicu palih ratnika, a potom u laganom pešačkom hodu nastavila maršutu ka polazištu, gde je stigla oko 16 časova. Za sve učesnike marša pripremljen je vojnički pasulj, posni ili mrsni zavisno od želje učesnika.
Na ovoj manifestaciji dvadeset i jedno planinarsko društvo uzelo je učešće, sa preko 230 učesnika, među kojima je najveći broj bilo omladinaca i dece, starosti od 4,5 do 10 godina.
Najmlađem učesniku pripalo je priznanje ““ zahvalnica, a to je mlađani četvoro i po godišnjak Danilo Panović iz Šapca, dok je takvo priznanje ponela čak u Moskvu, desetogodišnja Dana Marković.
Pored planinara na ovom maršu uzeli su učešća kako izviđači, tako i bajkeri, ekolozi. Posebno je vredno istaći prestavnike ekologa iz Badovinaca, na čelu sa Svetislavom Tošićem, kao i pedesetak dobrovoljnih davaoca krvi iz Bijeljine i Ugljevika, koji su svojim prisustvom želeli da uveličaju značaj pomenute manifestacije.
M.Botić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa