27. avgust 2015.27. avg 2015.
U VILI „ALBEDO“ U VARNI ODRŽANA EDUKATIVNA RADIONICA ZA ŽENE PREDUZETNICE

NE ODUSTATI

Proteklog ponedeljka u dvorištu Vile „Albedo“ u Varni sve je bilo u znaku žena iz Šapca koje su zahvaljujući svome talentu, volji i entuzijazmu krenule u svet privatnog preduzetništva. Nešto više o tome kako napredovati u biznisu i na koji način opstati što duže u ovim vodama imale su priliku da čuju na edukativnoj radionici „Žene u agrobiznisu“ koju je organizovalo Udruženje novinara za poljoprivredu „Agropres“.
- Ženama je teže. Imaju dosta obaveza u kući pored rada ali sve se može kad se hoće - izjavila je Gordana Lazarević, dok je predsednica Gradske organizacije invalida rada Šabac Miroslava Savković izrazila nadu da će putevi biti otvoreni za sve preduzetnice pa tako i tkalje njihove organizacije
Baveći se proizvodnjom tradicionalnih predmeta iz narodne radinosti godinama unazad žene Tkačke radionice „Stari zanati“ Gradske organizacije invalida rada Šabac vredno rade stvarajući unikatne predmete koji bi se mogli naći i na inostranom tržištu. Isto to bi se moglo reći i za članice novoformiranog Udruženja „Kreativna industrija“ Šabac, odnosno „KIŠA“.
- Stil koji neguju žene iz Gradske organizacije invalida rada, Tkačke radionice „Stari zanati“, kao i upotreba različitih stvaralačkih tehnika dama iz „Kreativne industrije Šabac - Kiša“, odlično je sredstvo za izlazak iz bezimenosti, što su ove vešte umetnice i pokazale. Dok su neke iz kofera prošlosti izvadile motive, boje, oživele našu tradicionalnu kulturnu baštinu, druge su savremenim tehnikama ispunile svoju ulogu umetnica domaće radinosti. Sve skupa imale su priliku da nauče i nešto novo: kako da na najbolji način prezentuju i prodaju svoje rukotvorine. Njihovo komponovanje novih estetskih vrednosti iskri iz svake rukotvorine - rekla je etnolog Suzana Lazarević.
Baveći se skoro punu deceniju seoskim turizmom domaćin skupa Milojka Mica Kovačević, vlasnica Vile „Albedo“, poručila je svim učesnicama da ne treba odustati.
- Ušla sam u ovaj posao a da ništa nisam znala o tome. Treba biti uporan, istrajan, sa dosta pozitivne energije, volje, entuzijazma. To je nešto na čemu počiva verovatno i svaki posao. Problema ima mali milion ali prosto ne možete samo da gledate u probleme, pokušavate da ih preskočite, rešavate u hodu i da samo verujete da će biti bolje. Ja sam postigla neke rezultate i zadovoljna sam sa tim što sam postigla.
Podršku skupu dali su i predstavnici Kompanije „Dunav osiguranje“ koji su istakli značaj osiguranja u svakom, a posebno u agrobiznisu.
- Moram da kažem da još uvek dominiraju muškarci kao nosioci poljoprivrednih gazdinstava ali ovo je danas dobra prilika da i žene kao preduzetnice animiramo kako bi postale nosioci poljoprivrednih domaćinstava - rekao je Predrag Stanišić, direktor Glavne filijale Šabac koja je ovom prilikom iz bogate ponude za osiguranike u Mačvanskom okrugu izdvojila osiguranje useva, plodova, stoke i imovine.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa