27. avgust 2015.27. avg 2015.
POČELA IMPLEMENTACIJA JOŠ JEDNOG PROJEKTA „KARITASA“

NAJSAVREMENIJI TRETMAN KORISNIKA

Dnevni boravak za osobe sa mentalnim i intelektualnim smetnjama „Sveta Sofija“ počeo je sa radom ove nedelje
Realizacija pilot projekta „Dnevni boravak za osobe sa mentalnim i intelektualnim smetnjama“ počela je u Šapcu. Svečano otvaranje objekta organizovano je prošlog ponedeljka u prostorijama ustanove u ulici Zeke Buljubaše. Ciljevi programa podrazumevaju unapređenje zdravstvenog sistema u Srbiji, odnosno drugačiji pristup od do sada dominantnog bolničkog lečenja. Ovaj model se već primenjuje u mnogim zemljama Evropske unije, te će korisnicima u Šapcu na raspolaganju biti usluge koje se pružaju po standardima najrazvijenijih zemalja. Ovaj program deo je šireg projekta „Otvoreni zagrljaj“, koji finansira Evropska unija, a sprovode Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za rad i zapošljavanje. Podršku projektu pružaju i grad Šabac, Centar za socijalni rad i šabačka Opšta bolnica.

- Ponosni smo na činjenicu da je ovo prva ustanova ovakvog tipa u Srbiji. Cilj Dnevnog boravka je da se kvalitet života ljudima sa mentalnim i intelektualnim teškoćama unapredi. Na primerima iz Italije i Austrije videli smo da je to moguće. Iskustvo pokazuje da uslege koje će biti na raspolaganju korisnicima u Dnevnom boravku, uz redovan medicinski pristup lečenja u bolnici, doprinose njihovom boljem stanju i doprinosu zajednici, naveo je Miroljub Nikolić, direktor „Karitas Šabac“.
Otvaranju Dnevnog boravka „Sveta Sofija“ prisustvovali su i predstavnici delagacije Evropske unije u Srbiji, pošto je značajan deo sredstava za realizaciju ovog programa obezbeđen kroz IPA fondove Evropske unije.
- Nastavićemo saradnju sa dva ministarstva koja su podržala ovaj projekat, kao i sa lokalnim samoupravama koje budu želele da se na njihovim teritorijama otvore slični objekti. Iskustvo grada Šapca i svih učesnika u realizaciji ovog programa je više nego dragoceno, rekla je Ana Milenić iz delegacije EU u Srbiji.
Grad je obezbedio lokaciju za izgradnju objekta, i obezbedio neophodne dozvole. Plan grada je da i u narednom periodu širi korpus socijalnih usluga, po čemu je već među najuspešnijim u Srbiji, naveo je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović prilikom otvaranja Dnevnog boravka za osobe sa mentalnim i intelektualnim smetnjama.
- Grad Šabac ima razvijenu paletu socijalnih usluga, i u ovom teškom vremenu u našem gradu niko ne sme i neće biti zaboravljen. Šabac je otvoren grad i trudimo se da, pored postojećih 15 programa, razvijamo i nove socijalne usluge. Centar za socijalni rad će podržati svaku privatnu inicijativu za proširenje socijalnih usluga. Činjenica da uslugu pruža nevladina organizacija, šabački ogranak „Karitasa“, pokazuje da imamo spremne i sposobne privatne inicijative, odnosno nevladine organizacije, koje mogu kvalitetno da pružaju socijalne usluge. Važno je i to da u ovoj oblasti mnogi mogu da nađu zaposlenje, istakao je Zelenović.
Da je Šabac odmakao u pružanju socijalnih usluga u odnosu na druge gradove i opštine istakao je i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja dr Nenad Ivanišević.
- Ovo je odličan primer kako mogu da sarađuju država, gradovi i humanitarne organizacije. Korisnici bi trebalo da budu što duže u kućama, da se razvijaju usluge u zajednici, dnevni centri i dnevni boravci, i da se na taj način stvore humaniji uslovi za osobe sa mentalnim smetnjama. Ovakve ustanove treba razvijati, ovo je odličan primer da grad Šabac iz svog budžeta izdvaja značajna finansijska sredstva za socijalne usluge. To jeste sinergija koju mi hoćemo da postignemo zajedno sa lokalnim samoupravama, a na tome ćemo insistirati prilikom donošenja novog zakona. Potrebno je pospešiti razvoj novih usluga na lokalnom nivou, ali i finansijski pomagati lokalne samouprave koje su proaktivne i koje žele da razvijaju svoje usluge, poput grada Šapca, istakao je dr Ivanišević.
Veliku podršku u realizaciji projekta pruža i Služba psihijatrije šabačke Opšte bolnice. Njeni predstavnici ističu da je korist od ovog projekta višestruka za korisnike, te da podrazumeva individualne, humane, medicinske, socijalne, pa čak i ekonomske aspekte.
- Ovaj projekat podrazumeva nastavak psiho-socijalne pomoći osobama sa mentalnim smetnjama. Da bi se čovek lečio ispravno, i doveo u stanje funkcionalnosti, neophodno mu je ne samo bolničko lečenje, već i individualni plan socijalne integracije. Ukoliko se čovek uključi u društvo u većoj meri, ili postane radno aktivan, njegovo stanje će svakako biti bolje, naveo je dr Boris Jovanović, psihijatar Opšte bolnice Šabac.
Korisnici Dnevnog boravka za osobe sa mentalnim i intelektualnim smetnjama imaće stručnu podršku tima zaposlenih, koji je i osmislio aktivnosti prilagođenje njihovom stanju.
- Tim zaposlenih čine stručni radnik, medicinska sestra i negovateljica. Oni će svakog dana biti u kontaktu sa korisnicima. Pružaće im podršku kako u Dnevnom boravku tako i van ustanove. Kapacitet ustanove je 35 korisnika, navela je defektolog Sanja Geratović.
Otvaranju objekta prisustvovali su predstavnici Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve, kao i predstavnici Islamske zajednice.
Učesnici u projektu nadaju se da će ovaj revolucionarni korak za psihijatriju doprineti tome da Šabac postane primer dobre prakse i za ostale gradove u Srbiji.


M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa