3. septembar 2015.3. sep 2015.
PROGRAM OBALOUTVRDE OBJEKATA JAVNE NAMENE U NADLEŽNOSTI OPŠTINE BOGATIĆ

POTREBNO 10 MILIONA

Usvajajući program, odbornici utvrdili oblast u kojoj se sprovode mere za vodosnabdevanje u selima Sovljak, Glogovac, Banovo Polje, Crna Bara i Salaš Crnobarski, gde je analizom Zavoda za javno zdravlje Šabac otkrivena neispravna voda za piće i spremanje hrane
Od februara prošle godine snabdevanje vodom za piće u mesnim zajednicama Sovljak, Glogovac, Banovo Polje, Crna Bara i Salaš Crnobarski, vrši se iz cisterni. Vodovod u ovim selima opštine Bogatić ne postoji, a sve arteske česme su zatvorene zbog neispravnosti vode u kojoj je pronađen arsen, a u česmama nitrat. Snabdevanje građana vodom za piće obustavljeno je na osnovu nalaza Zavoda za javno zdravlje Šabac. Ista stručna institucija pored zabrane upotrebe vode za piće, zabranila je i spremanje hrane upotrebom ove vode.
Reč je o objektima koji su oštećeni usled poplava koje su ovaj kraj zahvatile u maju 2014. godine. Stručnjaci su otkrili da je došlo do stvaranja vodenih ogledala, zbog visokog nivoa podzemnih voda, kao i curenja vode kroz nasipe i izlivanja kanalske mreže, što je skupa za posledicu imalo mešanje gornjeg sloja sa vodom iz česmi, čije cevi su obično na dubinama između 12 i 15 metara. One se uveliko koriste za hidroforske mreže u individualnim domaćinstvima.
Takvo objašnjenje, dato je i na nedavnoj sednici SO Bogatić, prilikom usvajanja Programa obnove javne namene u nadležnosti ove opštine.
Analizom stručne komisije procenjeno je da najsvrsishodnije rešavanje ovog problema treba tražiti u izgradnji centralne bušotine za seoski vodovod u svih pet pomenutih sela. To je ističu u skladu sa odredbama Zakona o otklanjanju posledica od poplava. Posle ove velike prirodne nepogode iz maja prošle godine, uništen je ili oštećen jedan broj objekata javne namene i na prostoru opštine, usled čega je otežano obavljanje pojedinih javnih delatnosti i pružanje usluga, zapisano je između ostalog u izveštaju, prezentiranom na sednici SO. U izveštaju još stoji da spisak objekata koje je potrebno rekonstruisati, odnosno izgraditi utvrđuje Odeljenje za urbanizam, izgradnju, komunalno stambene poslove i zaštitu životne sredine, a na osnovu podataka opštinske Komisije za procenu štete.
Rekonstrukcija oštećenih i izgradnja novih objekata u opštini zavisiće od visine finansijskih sredstava obezbeđenih posredstvom kancelarije iz fonda solidarnosti Evropske unije.
Potrebna finansijska sredstva za sprovođenje ovog programa iznose 10 miliona dinara. Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja će opredeliti sredstva iz fonda solidarnosti Evropske Unije za one objekte koji su prioritetni shodno obimu oštećenja i značaju za građane, a sve u skladu sa visinom ukupno obezbeđenih sredstava.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa