Инфо

3. септембар 2015.3. сеп 2015.
ПРОГРАМ ОБАЛОУТВРДЕ ОБЈЕКАТА ЈАВНЕ НАМЕНЕ У НАДЛЕЖНОСТИ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ

ПОТРЕБНО 10 МИЛИОНА

Усвајајући програм, одборници утврдили област у којој се спроводе мере за водоснабдевање у селима Совљак, Глоговац, Баново Поље, Црна Бара и Салаш Црнобарски, где је анализом Завода за јавно здравље Шабац откривена неисправна вода за пиће и спремање хране
Од фебруара прошле године снабдевање водом за пиће у месним заједницама Совљак, Глоговац, Баново Поље, Црна Бара и Салаш Црнобарски, врши се из цистерни. Водовод у овим селима општине Богатић не постоји, а све артеске чесме су затворене због неисправности воде у којој је пронађен арсен, а у чесмама нитрат. Снабдевање грађана водом за пиће обустављено је на основу налаза Завода за јавно здравље Шабац. Иста стручна институција поред забране употребе воде за пиће, забранила је и спремање хране употребом ове воде.
Реч је о објектима који су оштећени услед поплава које су овај крај захватиле у мају 2014. године. Стручњаци су открили да је дошло до стварања водених огледала, због високог нивоа подземних вода, као и цурења воде кроз насипе и изливања каналске мреже, што је скупа за последицу имало мешање горњег слоја са водом из чесми, чије цеви су обично на дубинама између 12 и 15 метара. Оне се увелико користе за хидрофорске мреже у индивидуалним домаћинствима.
Такво објашњење, дато је и на недавној седници СО Богатић, приликом усвајања Програма обнове јавне намене у надлежности ове општине.
Анализом стручне комисије процењено је да најсврсисходније решавање овог проблема треба тражити у изградњи централне бушотине за сеоски водовод у свих пет поменутих села. То је истичу у складу са одредбама Закона о отклањању последица од поплава. После ове велике природне непогоде из маја прошле године, уништен је или оштећен један број објеката јавне намене и на простору општине, услед чега је отежано обављање појединих јавних делатности и пружање услуга, записано је између осталог у извештају, презентираном на седници СО. У извештају још стоји да списак објеката које је потребно реконструисати, односно изградити утврђује Одељење за урбанизам, изградњу, комунално стамбене послове и заштиту животне средине, а на основу података општинске Комисије за процену штете.
Реконструкција оштећених и изградња нових објеката у општини зависиће од висине финансијских средстава обезбеђених посредством канцеларије из фонда солидарности Европске уније.
Потребна финансијска средства за спровођење овог програма износе 10 милиона динара. Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја ће определити средства из фонда солидарности Европске Уније за оне објекте који су приоритетни сходно обиму оштећења и значају за грађане, а све у складу са висином укупно обезбеђених средстава.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa