10. septembar 2015.10. sep 2015.
VEŠTAČKO OSEMENjAVANjE SVINjA

BESPLATNO, A KORISNO

Akciju pomaže Direkcija za poljoprivredu i selo grada Šapca, a na terenu sprovode veterinarske ambulante “Mačva vet” Štitar, “Evro lek i Veterinarska stanica Šabac
Na veoma zahtevnom tenderu Direkcije za poljoprivredu i selo grada Šapca povodom akcije besplatnog osemenjavanja krmača, zajedno su pobedile veterinarske ambulante “Mačva vet” iz Štitara, “Evro lek” i Veterinarska stanica iz Šapca. Ovim je vrlo traženom i važnom aktivnošću “pokriveno” celokupno područje nekadašnje opštine Šabac. Usluga je besplatna za stočare, a interesovanje sve veće.
- Mislim da je potez Direkcije veoma značajan, pogotovo ako se ima u vidu da je ova usluga za proizvođače besplatna. Mi u stanici smo kadrovski i materijalno apsolutno sposobni za sprovođenje iste. Osim Štitara uslugu besplatnog osemenjavanja krmača pružamo najviše na prostoru Slepčevića, Majura i Ševarica. Sa ovom aktivnošću krenuli smo od početka avgusta i interesovanje je zadovoljavajuće, kaže Miroslav Milićević, direktor Veterinarske ambulante “Mačva vet” u Štitaru. On posebno napominje da je veštačko osemenjavanje krmača najuspešnije raditi u dva navrata.
- Budući da je prvo za proizvođača besplatno u želji da stočarima približimo značaj ove aktivnosti u eventualnom drugom osemenjavanju (osim što se postiže kvalitetniji zapat tu je i veći broj oprašenih prasadi) naplaćivaćemo samo proizvođačku cenu semena i troškove goriva, dodaje Milićević.
Zalažući se za utemeljenje ove akcije on pored ukupno kvalitetnijeg legla prasadi ističe ukupno jači genetski potencijal, brži prirast i izbegavanje raznih vrsta bolesti kod osemenjenih svinja.
U stanici raspolažu sa svim vrstama semena raznih rasa svinja. Posebno se vodi računa o roku trajanja semena i vremenu osemenjavanja. Naš sagovornik naglašava da je neophodno učiniti i posebne napore na edukaciji stočara o ukupnom značaju ove akcije.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa