17. septembar 2015.17. sep 2015.
INICIJATIVA ZA PROMENU NAZIVA DOMA ZDRAVLjA

ŽENA KOJOJ SE DIVILA EVROPA

Forum žena u saradnji sa Odborom za zdravstvo NOVE stranke Šabac pokrenuo je inicijativu kojom će od nadležnih gradskih službi zatražiti izmenu naziva Doma zdravlja Šabac sa predlogom da dom zdravlja ponese ime naše znamenite ali skrajnute i zaboravljene sugrađanke dr Drage Ljočić, prve školovane lekarke i prve žene sanitetskog oficira u Srbiji.
Dr Draga Ljočić je rođena u Šapcu pre 160 godina. Bila veliki humanista, borac za prava žene, filantrop i osoba kojoj se divila tadašnja Evropa. Učestvujući u balkanskim ratovima svojim je zaslugama stekla i čin sanitetskog poručnika i tako postala i prva žena sa oficirskim činom u istoriji Srbije.
Kako se Srbija 19. veka prema dr Dragi Ljočić odnosila govori to da je tek 1919. godine priznato zvanje lekara, iako je diplomirala u Cirihu još 1878. i bila učesnik balkanskih i Velikog rata. Bila je udata za Rašu Miloševića i sa njim je imala pet kćeri.
NOVA stranka sa žaljenjem ističe da se vlast u Srbiji i danas podjednako loše odnosi prema obrazovanim i hvale vrednim savremenicima poput profesorke Vesne Rakić-Vodinelić nad kojom se sprovodi medijska hajke po uzoru na već viđene 90. Umesto pravih vrednosti, akademske čestitosti, obrazovanja i kulture, danas se Srbiji uz učešće vlastodržaca serviraju rijaliti programi, starlete i lažni doktori nauka kao uzori, a neistomišljenici se zastrašuju i blate po režimskim tabloidima.
Mnogo je istorijskih ličnosti poteklo sa ovih prostora. Neke od njih pamtimo, a neki su skrajnuti i pomalo zaboravljeni, poput dr Drage Ljočić ali i Ranka Alimpića, prvog podrinskog genarala rodom iz Nakučana, čiju spomen česmu u rodnom selu NOVA stranka ima nameru obnoviti.
NOVA stranka podseća i na mnoge naše zemljake, znamenite savremenike čijim se delima ne ponosimo dovoljno, poput Duška Kovačevića, Vladimira Maričića, prof. dr Vladana Velisavljevića, Nine Janković prof. dr Mirjane Petkovic i mnogih drugih.
NOVA stranka vas poziva da potpisivanjem peticije podržite ovu inicijativu i da pored bolnice koja sa ponosom nosi ime dr Laze Lazarevića, dobijemo i Dom zdravlja koji nosi ime dr Drage Ljočić, dr Lazine koleginice i saradnice, prve srpske lekarke.
Potpisivanje peticije biće dostupno svim građanima na lokaciji ispred stare robne kuće 24., 25. i 26. septembra u vremenu od 18-20 časova.
Nova stranka

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa