1. oktobar 2015.1. okt 2015.
„FRUTI“ OTVORIO FABRIKU

ŠABAČKI „SINALKO“ ZA CELU SRBIJU

Prošlog petka u Industrijskoj zoni otvoren je proizvodni pogon kompanije „Fruti“, čija izgradnja je inicirana saradnjom sa nemačkim „Sinalkom“. Vrednost fabrike je oko 1,5 miliona evra, od čega je uložen deo sopstvenih sredstava, deo je iz kredita banke „Intesa“, a deo je dobijen od Evropske banke za obnovu i razvoj.
Otvaranju su prisustvovali gosti iz Ministarstva privrede, lokalne samouprave, poslovni partneri kompanije, kao i generalni direktor kompanije „Sinalko“ Munđi Gunđi.
-„Fruti“ je porodična kompanija, kao i naša, tako da krećemo sa poslovanjem praktično iz početka. Mi jesmo nemačka kompanija, ali ćemo se prvenstveno fokusirati na srpsko tržište, rekao je Munđi.
Direktor „Frutija“ Vladimir Petrović izrazio je zadovoljstvo što je ova kompanija nakon 25 godina rada otvorila modernu, savremenu fabriku. Deo novca dobijen od EBRD namenjen je poboljšanju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine, pa su ta sredstva iskorišćena za nabavku najsavremenijih separatora otpadnih voda, koji poseduju sve sertifikate EU. Petrović smatra da su izgradnjom ovog pogona zaokružili svoj višegodišnji trud i svrstali se u red najozbiljnijih evropskih proizvođača.
-„Sinalko“ je nemački brend osnovan 1902. godine, prepoznatljivog ukusa i kvaliteta i mi sada proizvodimo njihove proizvode. Jedan od razloga za izgradnju fabrike je proširenje asortimana i za sledeću godinu planira se montiranje opreme koju ćemo dobiti od našeg licencnog partnera „Sinalko internešnala“. Na njoj će se proizvoditi negazirana pića sa učešćem voćnog sadržaja, kao i sasvim novi program koji „Sinalko“ već 30 godina radi u mnogim evropskim zemljama i Americi, a to su pića za sportiste obogaćena vitaminima, rekao je direktor „Frutija“.
Otvaranju fabrike prisustvovao je i državni sekretar Ministarstva privrede Miloš Petrović. Ova investicija nije potpomugnuta državnim subvencijama, a državni sekretar je istakao da podsticaje za unapređenje privrede neće više biti davane ukoliko nema rezultata.
-Dobro je što su Nemci prepoznali da u Srbiji postoje komapnije koje mogu da rade po evropskim standardima. Udruživanjem će pokriti, pre svega, tržište Srbije, a zatim mogu da izvoze na treće tržište. Sve sem ekstrakata će se raditi u Srbiji, što znači da će dodatna vrednost, koja je najvažnija, biti dovoljno velika i isplativa za obe strane, rekao je Miloš Petrović i najavio novi Zakon o ulaganju koji će izjednačiti domaće i strane investicije i da se pomoć može očekivati u zavisnosti od toga koliko će ljudi zaposliti, kolika će investicija biti i u kom regionu.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa