1. oktobar 2015.1. okt 2015.
DOČEKAJTE SPREMNI GREJNU SEZONU

PROVERITE DIMNjAKE I INSTALACIJE

Ove sedmice jesen je stigla i temperaturno. Sa prvim hladnim danima počelo je i grejanje stambenog prostora. Uprkos tome što se svake godine apeluje na građane da pripreme svoja grejna tela pre nego što ih aktiviraju i dalje u grejnoj sezoni dolazi do požara, čiji je uzrok, pre svega, nemar.
Zamenik komandanta Vatrogasno spasilačkog bataljona Šabac, Goran Stefanović navodi da su najčešći uzrok požara na stambenim objektima u zimskom periodu dimnjaci, instalacije i uređaji za dogrevanje.
-Čak 20 odsto požara izazovu dimnjaci. Preventivnim delovanjem štete se mogu znatno smanjiti, ali i uštedeti energija. Pored dimnjaka, elektro grejna tela i električne instalacije takođe mogu da izazovu problem. Zbog toga je neophodno da građani pre početka grejne sezone očiste dimnjake i provere ispravnost grejnih tela, kao i da ih ne ostavljaju uključene, upozorava Stefanović.
Dok su se vatrogasci prošle godine borili sa poplavama, ovo leto obeležio je veliki broj požara na otvorenom, koji su najčešće bili izazvani paljenjem strnjišta i obala.
-Kako su se podizale temperature, tako je rastao i broj intervencija. Ipak, 3. na 4. avgust u jednom delu grada došlo je do poplave, nakon što je pala velika količina kiše, pa smo na 12 mesta crpeli vodu, navodi Stefanović.
Od početka godine na području koje pokriva VSB, od Ljubovije do Koceljeve, bilo je 882 požara. Poređenja radi, tokom cele 2010. godine bilo 543. Tokom prošle godine vatrogasci su intervenisali 637 puta na gašenju požara, dok su 374 intervencije bile na crpljenju vode.
Koliko, pored ljudskog nemara, i vremenski uslovi utiču na nekontrolisano širenje vatre govori statistika po mesecima. Tokom maja izbila su 64 požara, u junu tri više, dok ih je u julu bilo čak 160, a u avgustu 166. Septembar je ponovo bio mirniji sa 52 požara.
Nažalost, u junu se dogodio i jedan smrtni slučaj kada se u Skrađanima zapalila garaža u kojoj su bile i plinske boce.
Stefanović navodi da tokom celih jula i avgusta jedna smena nije bila dovoljna da pokrije sve intervencije, pa je bio angažovan veći broj vatrogasaca, a neretko i dve smene.
U koliko u nečijoj neposrednoj blizini dođe do nekontrolisanog širenja vatre, neophodno je obavestiti vatrogasce na broj 193. Osoba pri tom treba da bude smirena i da pruži tačne i potpune podatke. Ne postoji opasnost da se tako gubi vreme, jer dežurni koji je na vezi, ne ide na intervencije. Ekipa je za to vreme već krenula, a vreme izlaska šabačkih vatrogasaca je manje od minuta.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa