Инфо

1. октобар 2015.1. окт 2015.
ДОЧЕКАЈТЕ СПРЕМНИ ГРЕЈНУ СЕЗОНУ

ПРОВЕРИТЕ ДИМЊАКЕ И ИНСТАЛАЦИЈЕ

Ове седмице јесен је стигла и температурно. Са првим хладним данима почело је и грејање стамбеног простора. Упркос томе што се сваке године апелује на грађане да припреме своја грејна тела пре него што их активирају и даље у грејној сезони долази до пожара, чији је узрок, пре свега, немар.
Заменик команданта Ватрогасно спасилачког батаљона Шабац, Горан Стефановић наводи да су најчешћи узрок пожара на стамбеним објектима у зимском периоду димњаци, инсталације и уређаји за догревање.
-Чак 20 одсто пожара изазову димњаци. Превентивним деловањем штете се могу знатно смањити, али и уштедети енергија. Поред димњака, електро грејна тела и електричне инсталације такође могу да изазову проблем. Због тога је неопходно да грађани пре почетка грејне сезоне очисте димњаке и провере исправност грејних тела, као и да их не остављају укључене, упозорава Стефановић.
Док су се ватрогасци прошле године борили са поплавама, ово лето обележио је велики број пожара на отвореном, који су најчешће били изазвани паљењем стрњишта и обала.
-Како су се подизале температуре, тако је растао и број интервенција. Ипак, 3. на 4. август у једном делу града дошло је до поплаве, након што је пала велика количина кише, па смо на 12 места црпели воду, наводи Стефановић.
Од почетка године на подручју које покрива ВСБ, од Љубовије до Коцељеве, било је 882 пожара. Поређења ради, током целе 2010. године било 543. Током прошле године ватрогасци су интервенисали 637 пута на гашењу пожара, док су 374 интервенције биле на црпљењу воде.
Колико, поред људског немара, и временски услови утичу на неконтролисано ширење ватре говори статистика по месецима. Током маја избила су 64 пожара, у јуну три више, док их је у јулу било чак 160, а у августу 166. Септембар је поново био мирнији са 52 пожара.
Нажалост, у јуну се догодио и један смртни случај када се у Скрађанима запалила гаража у којој су биле и плинске боце.
Стефановић наводи да током целих јула и августа једна смена није била довољна да покрије све интервенције, па је био ангажован већи број ватрогасаца, а неретко и две смене.
У колико у нечијој непосредној близини дође до неконтролисаног ширења ватре, неопходно је обавестити ватрогасце на број 193. Особа при том треба да буде смирена и да пружи тачне и потпуне податке. Не постоји опасност да се тако губи време, јер дежурни који је на вези, не иде на интервенције. Екипа је за то време већ кренула, а време изласка шабачких ватрогасаца је мање од минута.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa