1. oktobar 2015.1. okt 2015.
PISMA ČITALACA

GREJANjE DALjINSKI - HARAČ FIKSNI

U vezi sa pokrenutim građanskom inicijativom za preispitivanje, korekciju i smanjenje fiksnog dela obračuna za toplotnu energiju J.K.P.“Toplana“ Šabac i podnošenih zahteva od 06. jula i 05. avgusta, na osnovu potpisa 35 predsednika Skupštine stanara koji predstavljaju 1.150 građana potrošača toplotne energije, obaveštavamo javnost i zainteresovane građane, da gradsko veće grada Šapca nije prihvatilo ni jedan od tri zahtevom-inicijativom ponuđena predloga za umanjenje od 50% ovog neopravdano visokog i teškog nameta, koji trenutno iznosi 26,08 din. po m2 stambenog prostora, bez obračuna za utrošen u toplotnu energiju.
Za ilustraciju težine ovog nameta treba navesti da on pogađa svakog potrošača priključenog na sistem daljinskog grejanja, kojih ima blizu 10.000 sa vlasnicima poslovnih prostora, teži u proseku no 15.000,00 do 20.000,00 dinara na godišnjem nivou, i da je taj namet 3-4 puta veći od poreza na imovinu za isti stan od npr. 50 m2, čiji porez na godišnjem nivou iznosi između 5.000,00 i 6.000,00 dinara.
Pitamo se samo da li se ovako prikupljena enormna količina sredstava koristi u potpunosti za funkcionisanje J.K.P ”Toplana“ Šabac (plate zaposlenih) čiji je osnivač grad, ili se nešto od tih sredstava koristi i u druge svrhe.
Mi građani smatramo da kao obveznici imamo pravo da znamo da ako smo nešto u obavezi da platimo onda treba da znamo i zašto to činimo i gde se troše naša davanja. Pa smo od gradskog veća našim ponovljenim zahtevom od 05. Avgusta zatražili da nam se dostavi razrašnjeni način sa podacima, parametrima i kalkulacijamapo kojima je u okviru postojeće metodoligije i tarifnog sistema formirana i utvrđena naknada za fiksni deo u iznosu od 26,08 din/ m2,ali do danas gradsko veće nije dostavilo nikakav odgovor.
S obzirom da i gradonačelnik Šapca ignoriše naše zahteve od 03.09. i 05.10.2015 god. za prijem na razgovor zbog postavljanja kompromisnog rešenja i dogovora, i ukoliko od 15.10.2015 god. i početka nove sezone ne započne najavljeni obračun toplotne energije po jedinstvenoj metodologiji Vlade Republike Srbije, bićemo prinuđeni na preuzimanje novih koraka i akcija u vezi sa pokrenutom inicijativom o čemu ćemo putem konferencija za štampu obavestiti javnost i pozvati zainteresovane građane da nam se pridruže.
Predsednik skupštine stanara, Ce

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa