15. oktobar 2015.15. okt 2015.
100 GODINA OD POGIBIJE DIMITRIJA POPOVIĆA

JUNAČKA SMRT MITE BARJAKTARA

Ovih dana, tačnije, 24. oktobra, navršava se 100 godina od junačke pogibije Dimitrija Mite Popovića, zastavnika srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Rođeni brat generala Rada, vojničkom hrabrošću i rodoljubljem, zadivio je i neprijateljske, nemačke vojnike, pod komandom fon Mekenzena.
Mita Popović je rođen 1883. godine u Sinoševiću, u jednoj od najuglednijih familija u Srbiji tog vremena. Sva tri njegova brata bili su poznati ljudi: najstariji Marko - agronom, Rade - general, i Andrija – pukovnik. Mita je završio četiri razreda gimnazije, bio ekonom, a jedno vreme i predsednik opštine u Nakučanima.
Sva četiri brata učestvovala su u odbrani Srbije, najpre od Austrougara, na Ceru, Gučevu, Mačkovom Kamenu i Kolubari, a onda protiv Nemaca, kada su, pod feldmaršalom Mekenzenom, 1915. godine, probili junačku odbranu Beograda. Mita Popović bio je barjaktar drinskog divizijskog konjičkog puka. U Ćićevcu, 24. oktobra, ovaj puk je nemačkim vojnicima pružio žestok otpor, ali, s obzirom da su vojnici bili malobrojniji i slabije naoružani, polako su popuštali. Kada je od celog puka ostala tek nekolicina, rešili su da se predaju, da ne ginu uzalud. Svi, osim zastavnika Mite Popovića. On je lagano skinuo divizijsku zastavu sa koplja, poljubio je i obmotao oko svog tela. Tada je izvadio sablju iz korica, visoko je podigao desnom rukom (u levoj je držao oficirski pištolj), i u galopu, na svom riđanu, jurnuo na zaprepašćene Nemce. Kada se sasvim približio prvim redovima neprijatelja, ovaj se pribrao i čula se komanda: »Pali!« Izrešetan, Mita je, u pukovskoj zastavi, pao sa konja.
Mekenzenovi Nemci, zadivljeni herojstvom srpskog zastavnika, i visokim shvatanjem vojničke časti, preneli su Mitu Popovića i sahranili na sred glavnog trga u Ćićevcu sa najvećim vojničkim počastima. Podigli su mu i spomenik sa natpisom: “HIER RUHT EIN SERBISCHER FAHNENTRAGER” (Ovde počiva jedan srpski barjaktar). Posle počasnog plotuna, nemačke trupe su prodefilovale pored groba mladog srpskog zastavnika, a neprijateljska komanda je specijalnom naredbom pokazala koliko poštuje herojsko delo srpskog vojnika, koji je dao primer kako se brani otadžbina.
Spomenika Miti Popoviću u Ćićevcu više nema. Najpre je njegova porodica, nekoliko godina posle smrti, a po oslobođenju Srbije, prenela Mitine posmrtne ostatke u porodičnu grobnicu u porti seoske crkve u Nakučanima, pored Sinoševića, gde je i danas njegov grob. Sećanje na junačko delo Mite Barjaktara čuva Spomen-ploča u priprati crkve Svetog Save u Ćićevcu.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa