15. oktobar 2015.15. okt 2015.
NOVA KNjIGA

MAČVANSKI VITEZ

Priča Milovana Ž. Kojića, ekonomiste iz Klenja, koju je saopštio u svojoj prvoj knjizi “Mačvanski vitez velikog rata” i odnosi se na njegovog dedu po majci Živojina Jugovića iz Salaša Crnobarskog, još jedno je potresno svedočanstvo o životu ljudi u doba balkanskih i Velikom ratu.
Živojin je junak ratova, nosilac zlatnog vojničkog Ordena Karađorđeve zvezde sa mačevima oficirskog i vojničkog reda, Ordena Albanske spomenice i još nekoliko drugih odlikovanja kojima su nagrađeni učesnici ovih ratova.
Autor nastoji da čitaocu približi način ondašnjeg življenja, opiše patnje ali i zadovoljstva koje su proživljavali Živojin i njegovi savremenici. Bilo je to vreme bede, bolesti, rata i siromaštva.
Pisac je radnik na upravnim poslovima pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, Policijska uprava Šabac, Policijska stanica Bogatić, a prateći i opisujući život glavnog junaka knjige, na najdirektniji način prati sudbine Živojinovih rođaka, prijatelja u posleratnom periodu. Iz svega je sasvim uočljivo da život nikada nije štedeo ljude ovog kraja.
- Živimo u vremenu koje brzo prolazi, zapostavili smo stare običaje i verovanja, udaljili se od najmilijih... Ne znamo ni svoje korene, ko smo i odakle potičemo. Nestalo je poštovanja i ljubavi prema bližnjima, kaže autor u predgovoru knjige i poručuje: “Ova knjiga će vas navesti da razmislite ko smo mi zaista i ko su nam bili preci”...

Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa