Info

15. oktobar 2015.15. okt 2015.
„NEDELjA PROGRAMIRANjA“ U ŠABAČKOJ TEHNIČKOJ ŠKOLI

EDUKACIJOM DO NOVIH ZNANjA

Na preporuku Digitalne agende Evrope za telekomunikacije, mreže, nauku i tehnologiju Tehnička škola Šabac odazvala se pozivu Ministarstva prosvete organizovavši „Nedelju programiranja“. Od 12. do 16. oktobra preko stosedamdeset učenika podeljenih u dvanaest grupa prisustvovali su časovima koje su vodili profesori ali i učenici kojima je programiranje u okviru struke od prve do četvrte godine.
- Naš cilj je prvenstveno bio da organizujemo ne samo za naše učenike nego i za učenike iz drugih osnovnih i srednjih škola, njihove prijatelje, roditelje, zainteresovane kolege kojima programiranje nije u struci ali ih interesuje. Učenici predavači zajedno sa profesorima osmislili su određene zadatke, prezentacije, iznosili svoja mišljenja na najbolji mogući način svojim drugarima. Sa svoje tačke gledišta pokazali su kako izgleda osnova programiranja. Svi učenici su bili maksimalno uključeni - rekao je profesor predmeta elektro struke Nikola Begović.
Programiranje iz HTML, odnosno izrada NjEB dizajna, simulacije računarskih mreža primenom programa „Packet Tracer“, programskog jezika C# (C sharp), „Processing“ programiranje koji služi za animaciju primenom teksta, slike, izrada 3D grafike, i još mnogo toga privukli su veliku pažnju svih učenika.
- Sve u svemu bilo je dobro. Iako im je u početku bilo malo čudno pošto sam bio u ulozi predavača pronicanje u osnove programiranja ih je privuklo. Naučili su kako da se snađu sa ubacivanjem naslova, slika, boja, hiper linkova u veb sajtove. Bilo im je toliko zabavno da im uopšte nije palo na pamet da uđu na internet, Fejsbuk i slično, iako im je sve to bilo dostupno. Dosta sam se spremao za ova predavanja ali ništa nije teško kad se voli. Nadam se da ću i sledeće godine imati priliku da ponovim ovakvo lepo iskustvo - izjavio je Nikola Ikonić, učenik trećeg razred smera administrator računarskih mreža.
Organizovana od strane Evropske komisije u pedeset zemalja „Nedelja programiranja“ u Tehničkoj školi, koja je bila jedna od dvanaest škola u celoj Srbiji uključenih u ovaj projekat, realizovana je po prvi put. I profesori i učenici nadaju se da će ova svojevrsna manifestacija znanja postati tradicionalna.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa