5. novembar 2015.5. nov 2015.
ZELENI UPOZORAVAJU NA OPASNOST OD MESNIH PRERAĐEVINA

DA LI NAS HRANA UBIJA

Nedavno je Svetska zdravstvena organizacija informisala javnost da su mesne prerađevine i zvanično na listi kancerogenih proizvoda, zajedno sa duvanom, azbestom i dizel gorivom. Tim povodom, stranka Zeleni Srbije Šabac organizovala je konferenciju za novinare, na kojoj je uputila našim sugrađanima konkretne savete.
- Nemojte kupovati kobasice, viršle i salame ukoliko na deklaraciji postoji oznaka MSM, skraćenica za mašinski separisano meso, što znači da su mesni otpaci samleveni zajedno sa kostima u kojima su deponovani svi antibiotici, hormoni, teški metali i ostali otrovi koje je životinja pojela. Nemojte koristiti proizvode koji sadrže emulgatore nitrite sa oznakama E249, E250, E251 i E252, jer oni, zajedno sa aminokiselinama iz mesa, stvaraju kancerogeno jedinjenje nitrozamin. Isto važi i za proizvode koji sadrže polifosfate sa oznakama E451, E452 i E453, koji direktno oštećuju naše gene. Opasna supstanca je i karagenan sa oznakom E407, koja se lepi za unutrašnjost creva i na sluzokoži stvara ranice koje se mogu pretvoriti u kancer debelog creva, kaže dr Dejan Pavlović, predsednik Zelenih Šapca.
Ovakvo stanje u kojem “proizvođači mesa u trci za profitom od nas stvaraju onkološke pacijente”, kako je istaknuto na konferenciji, može da se prevaziđe izmenom Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda i proizvoda od mesa kojim će se zabraniti korišćenje mašinski separisanog mesa u ljudskoj ishrani. Podatak iz Uprave Carina da je u toku protekle godine uveženo 35 miliona kilograma MSM, ili 5 kilograma po stanovniku Srbije, govori sam za sebe. “Da li je hrana danas proizvedena tako da nas ubija, a ne da nas nahrani?”, pitanje je koje postavljaju Zeleni.
- Pored toga, potrebno je osposobljavanje Nacionalne referentne laboratorije da detektuje prisustvo navedenih štetnih supstanci i pojačan nadzor i kontrola svih faza proizvodnje i plasmana prehrambenih proizvoda od strane nadležnih inspekcijskih službi, dodaje Pavlović.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa