Инфо

5. новембар 2015.5. нов 2015.
ЗЕЛЕНИ УПОЗОРАВАЈУ НА ОПАСНОСТ ОД МЕСНИХ ПРЕРАЂЕВИНА

ДА ЛИ НАС ХРАНА УБИЈА

Недавно је Светска здравствена организација информисала јавност да су месне прерађевине и званично на листи канцерогених производа, заједно са дуваном, азбестом и дизел горивом. Тим поводом, странка Зелени Србије Шабац организовала је конференцију за новинаре, на којој је упутила нашим суграђанима конкретне савете.
- Немојте куповати кобасице, виршле и саламе уколико на декларацији постоји ознака МСМ, скраћеница за машински сепарисано месо, што значи да су месни отпаци самлевени заједно са костима у којима су депоновани сви антибиотици, хормони, тешки метали и остали отрови које је животиња појела. Немојте користити производе који садрже емулгаторе нитрите са ознакама Е249, Е250, Е251 и Е252, јер они, заједно са аминокиселинама из меса, стварају канцерогено једињење нитрозамин. Исто важи и за производе који садрже полифосфате са ознакама Е451, Е452 и Е453, који директно оштећују наше гене. Опасна супстанца је и карагенан са ознаком Е407, која се лепи за унутрашњост црева и на слузокожи ствара ранице које се могу претворити у канцер дебелог црева, каже др Дејан Павловић, председник Зелених Шапца.
Овакво стање у којем “произвођачи меса у трци за профитом од нас стварају онколошке пацијенте”, како је истакнуто на конференцији, може да се превазиђе изменом Правилника о квалитету уситњеног меса, полупроизвода и производа од меса којим ће се забранити коришћење машински сепарисаног меса у људској исхрани. Податак из Управе Царина да је у току протекле године увежено 35 милиона килограма МСМ, или 5 килограма по становнику Србије, говори сам за себе. “Да ли је храна данас произведена тако да нас убија, а не да нас нахрани?”, питање је које постављају Зелени.
- Поред тога, потребно је оспособљавање Националне референтне лабораторије да детектује присуство наведених штетних супстанци и појачан надзор и контрола свих фаза производње и пласмана прехрамбених производа од стране надлежних инспекцијских служби, додаје Павловић.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa