5. novembar 2015.5. nov 2015.
PREDSTAVLjANjE MONOGRAFIJE MOLITVA DEJANA V. ULARDžIĆA

VIZIONAR SRPSKE DRAME

U prepunoj Dvorani Vinaver, u Aneksu Biblioteke šabačke, predstavljen album slikarskih radova “Molitva” šabačkog slikara Dejana V. Ulardžića. Pored autora, govorio je pesnik, esejista, prozni pisac i likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov.
U navečerje tragične decenije koja je dovela do raspada Jugoslavije, Ulardžić je umeo da izrazi njenu stvarnost. Još 1982. godine, vizionarski je na slikama prikazao užase koji će se zaista odigrati. Prema rečima Etjena Šatona, nekadašnjeg direktora Muzeja fantastičnog slikarstva u Švajcarskoj, “zbog činjenice da se usudio da, u najdramatičnijem trenutku istorije srpskog naroda, iznese na svetlost dana svest tog naroda, Ulardžić će ostati svedok užasa sa kraja 20. veka”.
Govoreći o autorovoj osobenosti, Danilov je istakao da je on “redak, samorodan mag u meduzinskom poglavlju moderne srpske fantastike”, a da je “njegova fantazija, sva od crnih slutnji, čudovišna”.
U savremenom slikarstvu, malo je stvaralaca takve mašte i nepatvorene iskrenosti u potrazi za dobrotom, kao što je Ulardžić.
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa