Инфо

5. новембар 2015.5. нов 2015.
ПРЕДСТАВЉАЊЕ МОНОГРАФИЈЕ МОЛИТВА ДЕЈАНА В. УЛАРЏИЋА

ВИЗИОНАР СРПСКЕ ДРАМЕ

У препуној Дворани Винавер, у Анексу Библиотеке шабачке, представљен албум сликарских радова “Молитва” шабачког сликара Дејана В. Уларџића. Поред аутора, говорио је песник, есејиста, прозни писац и ликовни критичар Драган Јовановић Данилов.
У навечерје трагичне деценије која је довела до распада Југославије, Уларџић је умео да изрази њену стварност. Још 1982. године, визионарски је на сликама приказао ужасе који ће се заиста одиграти. Према речима Етјена Шатона, некадашњег директора Музеја фантастичног сликарства у Швајцарској, “због чињенице да се усудио да, у најдраматичнијем тренутку историје српског народа, изнесе на светлост дана свест тог народа, Уларџић ће остати сведок ужаса са краја 20. века”.
Говорећи о ауторовој особености, Данилов је истакао да је он “редак, самородан маг у медузинском поглављу модерне српске фантастике”, а да је “његова фантазија, сва од црних слутњи, чудовишна”.
У савременом сликарству, мало је стваралаца такве маште и непатворене искрености у потрази за добротом, као што је Уларџић.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa