12. novembar 2015.12. nov 2015.
PLANINARSTVO

JESEN NA BORANjI

Šabački planinari proveli su vikend na planini Boranja, koju često nazivaju kraljicom šuma, zbog njenog bogatstva drvnom masom.
Posle kraće vožnje Šapčani su busom prevezeni do Radaljske banje u podnožju planine Boranje, smeštenen na desnoj obali istoimene rečice, čiji je izvor u planini Boranji. Nedaleko od hotela “Izvor” u Radaljskoj banji gde su Šapčani odseli i izvršili pripreme za pešačku maršutu, ka Radaljskom jezeru, koje je pravi biser ove planine, a naročito u ove jesenje dane, kada drveće menja svoju boju, a planina izgleda da je prekrivena nitima izatkanim bojama starog zlata. To je idila, planina bajkovita, priroda očaravajuća.
Prijatan jesenji dan kod pojedinih planinara mami želju, da se bar za malo, okvase u pomenutom jezeru, koje je utonulo u crnogoričnu šumu, iznad koje su, kao u nekom vencu, izrasle breze, sa izrazito žutim lišćem, a opet iznad njih dominira bukova šuma, čije je lišće dobilo boju starog zlata.
Od jezera, do konačnog odredišta, planinarskog doma, preostalo je da se pešači još nekih šezdesetak minuta. Nije staza teška. Sve se prelazi u šali i zabavi, kao i Domu.
U povratku sa planine Šapčani su odseli u Banji Koviljači.
Grupu od tridesetak planinara, najvećim delom, sačinjavali su planinari članovi planinarske sekcije fabrike lekova “Farmakom” iz Šapca, odnosno članovi planinarske sekcije Centra za socijalni rad u Šapcu. Ova Akcija planinarima će sigurno ostati u prijatnom sećanju.
Usledio je odgovor da se do kraja ove godine izvedu još dve-tri ovakve akcije.
M.Botić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa