19. novembar 2015.19. nov 2015.
„ARHIMEDESOVA“ DOPISNA MATEMATIČKA OLIMPIJADA

„NIKOLAJEVCI“ PONOVO USPEŠNI

Učenici OŠ „Nikolaj Velimirović“ i ove školske godine uspešno su startovali kada su u pitanju takmičenja iz matematike. Na nedavno održanom finalu „Arhimedesove“ dopisne matematičke olimpijade u Beogradu od jedanaest „Nikolajevih“ finalista deset je osvojilo nagrade.
- Zadovoljni smo svi u školi. Kako se ovo takmičenje održava u tri kruga u finale su se plasirali najuspešniji učenici iz drugog kruga sa sto poena. Ovo takmičenje poslužiće nam kao dobra podloga za ono što nas čeka u drugom polugodištu a to su državna takmičenja iz matematike i „Arhimedesov“ turnir osnovaca koji se održava u maju - rekao je prof. matematike Vladimir Mihailović.
Zahvljaujući istrajnom radu, upornosti, ali i ljubavi prema matematici prvu nagradu su osvojile sedmakinje Milica Mirković i Maša Đurić, drugu petakinja Lenka Rosić i osmak Dušan Mišković, treću osmak Nikola Savić, a pohvale petak Luka Živković, šestaci Dušan Beguš i Marija Novaković, sedmak Dušan Obradović i osmakinja Milica Damnjanović.
- Prvi put sam učestvovala. Lepo iskustvo na takmičenju u Beogradu. Bilo je treme pred komisijom. Pogotovo dok je jedna žena pregledala zadatke, ali i zbog sumnje da li smo dobro obrazložili zadatke pred komisijom. Bilo je drugačije, teže u odnosu na prva dva kruga kada smo slali rešene zadatke. Ponovo ću se takmičiti. Potrebno je puno vežbanja, rada, sigurnosti u znanje, pa da se nešto ovako postigne. Matematika nije teška samo treba biti uporan kako bi se došlo do rezultata. Naravno, kod mene ima dosta i ljubavi prema ovom predmetu - bila je više nego zadovoljna Lenka Rosić, učenica V2, koja je osvojila drugu nagradu.
Iako je do sada imao iskustva na republičkim takmičenjima iz matematike za Dušana Miškovića, učenika VIII1, ovo takmičenje je bilo posebno iskustvo ako se ima u vidu da je do nagrade u finalu morao da prođe tri kruga.
- Bilo je zabavno zato što je za mene novo iskustvo. Sam taj usmeno-pismeni način takmičenja mi je bio zanimljiv. Matematiku i fiziku najviše volim. Bio sam prošle i pretprošle na repubičkom takmičeu iz matematike. Nadam se da je ovo samo početak takmičenja u ovoj godini - uveren je Dušan.
Već u decembru ove mlade matematičke umove očekuje „Arhimedesova“ internet olimpijada, a mi ne sumnjamo da će biti isto ovako uspešni.
O. G.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa