19. novembar 2015.19. nov 2015.
U CENTRU ZA STRUČNO USAVRŠAVANjE PRIVODI SE KRAJU „NTC ŠKOLICA“

NA IZVORU ZNANjA

Dvomesečno subotnje druženje osnovaca nižih razreda u Centru za stručno usavršavanje bliži se kraju. „NTC školica“, pokrenuta zahvaljujući saradnji Društva učitelja Šabac i Centra za stručno usavršavanje, okupila je dvadeset pet darovitih učenika sa teritorije grada Šapca koji su tokom prethodnog perioda na zanimljiv način pronikli u tajne NTC sistema učenja.
- Posle nekoliko letnjih škola koje su prethodnih godina bile veoma posećene odlučili smo da napravimo „NTC školicu“ za darovitu decu koja je potpuno besplatna. Deca su veoma rado dolazila iako je subota, vreme za vikend, odmor i slično. Odlaze teško sa časova. Čak probijamo i termin. Imali smo i korekciju od nekih roditelja da ne poštujemo njihovo vreme. Međutim, mi izlazimo u susret deci. Veoma su raspoloženi. Daju lepe ideje, asocijacije, lekcije se uče sa lakoćom - rekla je učiteljica Tatjana Čolić koja se sa svojim koleginicama Milenom Dragojević, Svetlanom Dimitrijević i Suzanom Mijušković, družila sa decom na ovom nesvakidašnjem putovanju kroz „učenje učenja“.
NTC sistem učenja dr Ranka Rajovića brzo je prihvaćen kako od strane prosvetnih radnika tako i dece koja su više nego zadovoljna postignutim tokom ovog perioda. „Skrivene reči u rečenici“, „Mape uma“, asocijacije, crtanje u službi pamćenja, deci su omogućile da na što brži i efikasniji način pamte pesmice i školske lekcije što su i sami potvrdili.
- Ovo što sam ovde naučio pomoglo mi je i na časovima u školi. Pogotovo skrivene reči u rečenici. Kada imamo, npr., iz prirode i društva neku tešku reč, ja napravim sebi neku rečenicu i iz te rečenice izvučem. Ne moram da učim napamet. Kad se jednom nauči duže se pamti. Preporučio bih mojim vršnjacima da nam se pridruže i da se neće pokajati ako krenu u NTC ali za NTC mora da se zasluži - poručio je Veljko Vuković, učenik IV2, OŠ „Vuk Karadžić“.
Svaki dolazak sa nestrpljenjem je iščekivan iako je to značilo da svoje subotnje vreme, predviđeno većinom za igru i odmor, iskoriste na sasvim drugačiji način.
- Nije mi bilo teško da subotom dolazim ovde. Jedva sam čekala da dođem. Više učim, a manje napora. Problem mi je bilo pamćenje pesama napamet, lekcija, a sada samo nacrtam mapu u školi i lekciju savladam. Ono što naučim ne zaboravljam. Najvažnije je ne učiti napamet. Ko nije dolazio treba da dođe jer će ovde naći način za lakše učenje, ali i zabavu kroz učenje - uverena je Jelena Rakić, učenica IV1, OŠ „Jovan Cvijić“ Zminjak.
Vrata ove nadasve kreativne školice zatvoriće se 12. decembra. Svi se nadaju da će se uskoro ponovo otvoriti i tako omogućiti i drugima da zavire u svet učenja na sasvim drugačiji i mnogo interesantniji način. A šanse za to su, kako saznajemo, velike.
- Rado se odazovemo jer znamo vrednost ovog sistema učenja. Za vreme nastave učitelj, nastavnik, profesor obradi lekciju na svoj način. Mi se u te stvari ne mešamo. Kada se u školi nešto obradi onda nastupa ovaj sistem. Nas niko nije, nažalost, učio kako se uči. Ovo je sistem za učenje učenja, da se pomogne deci na jednostavan, lak način, da zapamte lekciju, da ne uče napamet, da ostane u trajnom sećanju i da povezuju stvari. Iz jedne lekcije da povezuju sa drugim, pa čak i da iz predmeta u predmet povezuju. I to sve putem slika, asocijacija, boja, itd. - istakla je učiteljica Tatjana Čolić.
REKLI SU...
Da smo znali ovaj sistem sa sličicama predstavljanja asocijacija za pesmice dok smo ih učili bilo bi nam puno lakše da naučimo. Ovaj sistem učenja mi je pomogao i u školi. Prezadovoljan sam. Žao mi je što se približava kraj druženja ali se radujem što će biti i sledeće godine.
Luka Marković, IV1, OŠ „Nikolaj Velimirović“
Nije bilo teško dolaziti svake subote. Bilo mi je lepo na časovima. Naučili smo dosta toga novog. Zahvaljujući ovome popravio sam ocene iz mnogih predmeta. Naučio sma kako se uči.
Nikola Filipović, IV2, OŠ „Majur“
Naučio sam da pravim mape, da slikovito prikažem pesmicu. To mi je mnogo olakšalo učenje pesmice i ostalih predmeta. Bilo je lepo družiti se sa drugarima i učiteljicama. Časovi su mnogo zanimljiviji od školskih.
Simon Stanić, učenik IV4, OŠ „Stojan Novaković“ Letnjikovac
Na časovima mi je bilo lepo, društveno, zanimljivo. Učimo kako se uči. Naučila sam i lakše mi je i u školi. Ovaj način učenja preporučila bih i drugarima.
Marijana Ignjatović, IV, OŠ „Jovan Cvijić“, Zminjak
U školi sam imala problem oko pamćenja lekcija iz prirode i društva. Sad ga više nemam. Nacrtam neki grozd, glavne reči koje me asociraju i onda podelim tekst u celine. Onda crtam za svaku celinu. Tako mi je lakše da zapamtim. Mngo lakše i zanimljivije.
Jovana Janjatović, IV2, OŠ „Nata Jeličić“
Posle ovoga sve je lakše. Svidelo mi se. Volela bih da duže traje.
Dunja Katanić, IV2, OŠ „Stojan Novaković“
Letnjikovac
Bilo je odlično. Mnoge stvari sam zapamtio. Ovo mi je pomoglo da bolje naučim i u školi neke lekcije. Imam mnogo lepe utiske sa ove škole.
Filip Baćanović, IV4, OŠ „Vuk Karadžić“
Bilo je jako zanimljivo i poučno. Naučili smo da lakše pamtimo pesmice, lekcije, da pronalazimo skrivene reči u rečenicama. Nije bilo teško dolaziti subotom.
Milica Jovanović, IV1, OŠ „Stojan Novaković“
Bilo mi je jako lepo. Došla bih ponovo. Učili smo kako da nađemo skrivene reči u rečenici i kako da lakše zapamtimo pesmice i lekcije po crtežima. Rado bih ponovo došla.
Đina Đuričić, IV1, OŠ „Nata Jeličić“
Sad je učenje mnogo lakše i zanimljivije. Poručila bih drugarima za sledeću godinu da nastave da idu, a koji nisu išli da krenu.
Lana Nešković, IV1, OŠ „Nikolaj Velimirović“
Meni je bilo veoma zabavno ovde. Veoma poučno. Sada lakše učimo. Poručila bih vršnjacima da krenu naredne godine jer je ovde stvarno divno. Volela bih ponovo da dođem.
Marija Radosavljević, IV3, OŠ „Stojan Novaković“ Letnjikovac
Na ovim časovima baš je lepo. Mnogo se zabavljamo, a i naučila sam kako da lakše zapamtim pesmice i da nađem skrivene reči u rečenicama. Sada je mngo lakše naučiti. Učim na osnovu crteža, sa mapom.
Aleksandra Pajić, IV3, OŠ „Laza K. Lazarević“
O. Gavrilović

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa