Инфо

19. новембар 2015.19. нов 2015.
У ЦЕНТРУ ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ ПРИВОДИ СЕ КРАЈУ „НТЦ ШКОЛИЦА“

НА ИЗВОРУ ЗНАЊА

Двомесечно суботње дружење основаца нижих разреда у Центру за стручно усавршавање ближи се крају. „НТЦ школица“, покренута захваљујући сарадњи Друштва учитеља Шабац и Центра за стручно усавршавање, окупила је двадесет пет даровитих ученика са територије града Шапца који су током претходног периода на занимљив начин проникли у тајне НТЦ система учења.
- После неколико летњих школа које су претходних година биле веома посећене одлучили смо да направимо „НТЦ школицу“ за даровиту децу која је потпуно бесплатна. Деца су веома радо долазила иако је субота, време за викенд, одмор и слично. Одлазе тешко са часова. Чак пробијамо и термин. Имали смо и корекцију од неких родитеља да не поштујемо њихово време. Међутим, ми излазимо у сусрет деци. Веома су расположени. Дају лепе идеје, асоцијације, лекције се уче са лакоћом - рекла је учитељица Татјана Чолић која се са својим колегиницама Миленом Драгојевић, Светланом Димитријевић и Сузаном Мијушковић, дружила са децом на овом несвакидашњем путовању кроз „учење учења“.
НТЦ систем учења др Ранка Рајовића брзо је прихваћен како од стране просветних радника тако и деце која су више него задовољна постигнутим током овог периода. „Скривене речи у реченици“, „Мапе ума“, асоцијације, цртање у служби памћења, деци су омогућиле да на што бржи и ефикаснији начин памте песмице и школске лекције што су и сами потврдили.
- Ово што сам овде научио помогло ми је и на часовима у школи. Поготово скривене речи у реченици. Када имамо, нпр., из природе и друштва неку тешку реч, ја направим себи неку реченицу и из те реченице извучем. Не морам да учим напамет. Кад се једном научи дуже се памти. Препоручио бих мојим вршњацима да нам се придруже и да се неће покајати ако крену у НТЦ али за НТЦ мора да се заслужи - поручио је Вељко Вуковић, ученик ИВ2, ОШ „Вук Караџић“.
Сваки долазак са нестрпљењем је ишчекиван иако је то значило да своје суботње време, предвиђено већином за игру и одмор, искористе на сасвим другачији начин.
- Није ми било тешко да суботом долазим овде. Једва сам чекала да дођем. Више учим, а мање напора. Проблем ми је било памћење песама напамет, лекција, а сада само нацртам мапу у школи и лекцију савладам. Оно што научим не заборављам. Најважније је не учити напамет. Ко није долазио треба да дође јер ће овде наћи начин за лакше учење, али и забаву кроз учење - уверена је Јелена Ракић, ученица ИВ1, ОШ „Јован Цвијић“ Змињак.
Врата ове надасве креативне школице затвориће се 12. децембра. Сви се надају да ће се ускоро поново отворити и тако омогућити и другима да завире у свет учења на сасвим другачији и много интересантнији начин. А шансе за то су, како сазнајемо, велике.
- Радо се одазовемо јер знамо вредност овог система учења. За време наставе учитељ, наставник, професор обради лекцију на свој начин. Ми се у те ствари не мешамо. Када се у школи нешто обради онда наступа овај систем. Нас нико није, нажалост, учио како се учи. Ово је систем за учење учења, да се помогне деци на једноставан, лак начин, да запамте лекцију, да не уче напамет, да остане у трајном сећању и да повезују ствари. Из једне лекције да повезују са другим, па чак и да из предмета у предмет повезују. И то све путем слика, асоцијација, боја, итд. - истакла је учитељица Татјана Чолић.
РЕКЛИ СУ...
Да смо знали овај систем са сличицама представљања асоцијација за песмице док смо их учили било би нам пуно лакше да научимо. Овај систем учења ми је помогао и у школи. Презадовољан сам. Жао ми је што се приближава крај дружења али се радујем што ће бити и следеће године.
Лука Марковић, ИВ1, ОШ „Николај Велимировић“
Није било тешко долазити сваке суботе. Било ми је лепо на часовима. Научили смо доста тога новог. Захваљујући овоме поправио сам оцене из многих предмета. Научио сма како се учи.
Никола Филиповић, ИВ2, ОШ „Мајур“
Научио сам да правим мапе, да сликовито прикажем песмицу. То ми је много олакшало учење песмице и осталих предмета. Било је лепо дружити се са другарима и учитељицама. Часови су много занимљивији од школских.
Симон Станић, ученик ИВ4, ОШ „Стојан Новаковић“ Летњиковац
На часовима ми је било лепо, друштвено, занимљиво. Учимо како се учи. Научила сам и лакше ми је и у школи. Овај начин учења препоручила бих и другарима.
Маријана Игњатовић, ИВ, ОШ „Јован Цвијић“, Змињак
У школи сам имала проблем око памћења лекција из природе и друштва. Сад га више немам. Нацртам неки грозд, главне речи које ме асоцирају и онда поделим текст у целине. Онда цртам за сваку целину. Тако ми је лакше да запамтим. Мнго лакше и занимљивије.
Јована Јањатовић, ИВ2, ОШ „Ната Јеличић“
После овога све је лакше. Свидело ми се. Волела бих да дуже траје.
Дуња Катанић, ИВ2, ОШ „Стојан Новаковић“
Летњиковац
Било је одлично. Многе ствари сам запамтио. Ово ми је помогло да боље научим и у школи неке лекције. Имам много лепе утиске са ове школе.
Филип Баћановић, ИВ4, ОШ „Вук Караџић“
Било је јако занимљиво и поучно. Научили смо да лакше памтимо песмице, лекције, да проналазимо скривене речи у реченицама. Није било тешко долазити суботом.
Милица Јовановић, ИВ1, ОШ „Стојан Новаковић“
Било ми је јако лепо. Дошла бих поново. Учили смо како да нађемо скривене речи у реченици и како да лакше запамтимо песмице и лекције по цртежима. Радо бих поново дошла.
Ђина Ђуричић, ИВ1, ОШ „Ната Јеличић“
Сад је учење много лакше и занимљивије. Поручила бих другарима за следећу годину да наставе да иду, а који нису ишли да крену.
Лана Нешковић, ИВ1, ОШ „Николај Велимировић“
Мени је било веома забавно овде. Веома поучно. Сада лакше учимо. Поручила бих вршњацима да крену наредне године јер је овде стварно дивно. Волела бих поново да дођем.
Марија Радосављевић, ИВ3, ОШ „Стојан Новаковић“ Летњиковац
На овим часовима баш је лепо. Много се забављамо, а и научила сам како да лакше запамтим песмице и да нађем скривене речи у реченицама. Сада је мнго лакше научити. Учим на основу цртежа, са мапом.
Александра Пајић, ИВ3, ОШ „Лаза К. Лазаревић“
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa