19. novembar 2015.19. nov 2015.
NOVI INICIJATIVA ZELENIH ŠAPCA

ZELENI KROVOVI I FASADE

Od 2005. godine, kada je količina zelenih površina u urbanom jezgru Šapca iznosila 4 kvadratna metra, do ove godine je spala na 1,36 metara kvadratnih po glavi stanovnika.
- Značajna je akcija Gradske uprave, ali potrebno je da se celokupno građanstvo uključi u akciju ozelenjavanja našeg grada. Pozivamo sve sugrađane da ne betoniraju svoja dvorišta, već da, gde god je to moguće, formiraju nove travnjake i zasade nova stabla. Ponosni smo na činjenicu da se naša ideja za izgradnju još jednog velikog gradskog kompleksa na obali Save ostvaruje kroz izgradnju “Sava parka”, koji će omogućiti da Šabac ima blizu 17 kvadratnih metara zelene površine po glavi stanovnika, kaže dr Dejan Pavlović, predsednik Zelenih Šapca.
Zeleni su pokrenuli inicijativu da se u najurbanijim delovima grada dozvoli postavljanje zelenih krovova i fasada. Zeleni krovovi smanjuju temperaturu u zgradama za 3 do 4 stepena, štite od buke, prečišćavaju vazduh i vodu, smanjuju opterećenje kanalizacione mreže tokom jakih padavina, predstavljaju prirodno stanište različitih vrsta biljaka, insekata i ptica, a mogu biti i samoodrživa bašta. Pored navedenog, zelene fasade imaju estetski efekat i otklanjaju stres.
- Predlažemo i da se izmenom urbanističkih propisa za nove objekte dozvoli veća spratnost u okviru iste kvadrature, što će omogućiti više prostora za zelene površine.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa