19. novembar 2015.19. nov 2015.
OBUKA ŠTABOVA ZA VANREDNE SITUACIJE

ZA ŠTO BOLjE REAGOVANjE

Prošle sedmice u hotelu “Sloboda” održana je dvodnevna obuka štabova za vanredne situacije MUP Republike Srbije, u okviru projekta “Unapređenje vitalnosti za odgovor na vanredne situacije”, u saradnji sa UNDP (Programom Ujedinjenih nacija za razvoj) i Vladom Japana. Obuku je sproveo Sektor za vanredne situacije MUP i Odeljenje za vanredne situacije u Šapcu.
Pored gradskog Štaba Šapca, obuci su prisustvovali i opštinski štabovi Koceljeve i Ljubovije. Zamenik načelnika Nacionalnog trening centra Sektora za VS Dragan Savković, objasnio je da je isplanirano 10 sesija, od kojih je pet sprovedeno i da na svakoj radionici učestvuju po tri štaba, jedan gradski i najmanje dva opštinska.
-Za rešavanje problematike u ovoj oblasti zadužena je država koja je objedinila sve funkcije za reagovanje u vanrednim situacijama u liku Sektora za VS MUP RS, kao nadležne službe koja se bavi pitanjima pripreme i davanja odgovora za reagovanje u vanrednim situacijama. Sektor se bavi obukom svih struktura sistema zaštite i spasavanja i obukom štabova, preduzeća i pravnih lica kao i obukom specijalizovanih jedinica civilne zaštite i građana posebno. Sektor za VS, u saradnji sa međunarodnim organizacijama, organizuje obuke štabova da bi se što bolje primakli kvalitetnom sistemu rukovođenja i koordinacije u Republici.Sa organizacijom UNDP smo napravili sporazum po kome uvežbavamo štabove za vanredne situacije svih nivoa, izuzev republičkog, za što kvalitetnije reagovanje. Time pomažemo lokalnim samoupravama da što adekvatnije odreaguju na svaki rizik, rekao je Savković.
Naglasak je na usaglašavanju centralnog sistema zaštite i spasavanja sa nivoom EU.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa