19. novembar 2015.19. nov 2015.
JAVNO-KOMUNALNO PREDUZEĆE „STARI GRAD“ URUČILO DIDAKTIČKA SREDSTVA OŠ „SVETI SAVA“

RECIKLAŽA TEKSTILA U SLUŽBI OBRAZOVANjA

Edukativna nastavna sredstva nabavljena novcem dobijenim od reciklaže tekstila, koja je u Šapcu zaživela zahvaljujući postavljanjem reciklažnih ostrva opremljenih specijalnim kontejnerima za tekstil, uručena su prošle srede, 18. novembra, OŠ „Sveti Sava“. Zajednička akcija Javnog-komunalnog preduzeća „Stari grad“ i Zelenog razvojnog centra Sremska Mitrovica dobila je samim tim na značajnosti ako imamo u vidu činjenicu da prosečan građanin Republike Srbije tokom godine odbaci osam kilograma odeće i obuće.
- Ovo je donacija građana grada Šapca koji su se aktivno bavili primarnom selekcijom otpada. Mi smo samo tu da zajedno sa njima realizujemo na obostranu korist. Tekstil koji su oni predali već je pronašao svoje nove vlasnike, a produkt tog rada su upravo sredstva koja smo preusmerili onima kojima je to najpotrebnije. Trenutno imamo petnaest reciklažnih ostrva. Za narednu godinu planiramo da taj broj povećamo na bar još pedeset mesta tako da ovim putem pozivam građane da se aktivno uključe u primarnu selekciju otpada jer to ima višestruke koristi. Ovo je samo početak, prva akcija - izjavio je direktor JKP „Stari grad“ Dragan Ninković.
Podršku reciklaži tekstila koja je u svetu započela još 1903. godine, dok u Srbiji ne postoji, dao je i „EKOS“ Šabac.
- U Srbiji se inače na godišnjem nivou odloži na deponije oko dva i po miliona otpada, a od tog broja 5,4 odsto otpada na tekstil. Zeleni razvojni centar i „EKOS“ kroz projekat „Doniraj, recikliraj, ne bacaj“ žele da podstaknu naše građane da vršimo primarnu separaciju tekstila u našim domovima i da na petnaest mesta u našem gradu odlažemo taj tekstil i evo, pomognemo našim građanima nekom donacijom kao što je ova - rekla je Maja Mandić, predsednica „EKOS“ Šabac.
Poklon paket didaktičkih sredstava u kome se nalaze elektronske mape Srbije, posteri znanja, interaktivne edukativne igre, kao i neophodan školski materijal, po rečima direktorke OŠ „Sveti Sava“ Snežane Radovanović, više je nego dobrodošao jer nastoje da prate rad sa savremenim nastavnim sredstvima.
- Dolazak do njih je jako težak jer mi imamo skroman budžet i za osnovno. Svakako da ovakav interaktivni materijal pomaže i nastavnicima i deci u radu. Samim tim na mnogo bolji i lakši način usvajaju znanja s obzirom da se nalazite u školi za decu sa smetnjama u razvoju gde znate je pažnja jedna od osnovnih prepreka, da tako kažem, u učenju i radu sa ovom decom. Očiglednost je nešto što je najvažnije u radu sa ovakvom decom. Sa JKP „Stari grad“ imamo jako dobru saradnju. Nisu prvi put u našoj školi. Od njih smo dobili donaciju za izvođenje ekskurzije, a takođe i za kupovinu štampača i lasera. Presrećna sam. Zahvaljujem se u ime učenika, nastavnika i u svoje lično ime - dodala je direktorka.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa