26. novembar 2015.26. nov 2015.
PROSLAVA 60 GODINA POSTOJANjA DEČJEG ODELjENjA BIBLIOTEKE ŠABAČKE

OD ČITAOCA DO VIZIONARA

Otvaranjem izložbe „Mi znamo kako se raste“ u holu Biblioteke šabačke, započeo je program povodom obeležavanja 60 godina postojanja Dečjeg odeljenja. Izložba sadrži kratak istorijski osvrt na period od Pionirskog odeljenja do Biblioteke za decu u Aneksu, arhivsku građu iz Zavičajnog odeljenja, radove dece iz Dečje kreativne radionice, kao i radove Sare Gligorić.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Nebojša Zelenović – Važno je da se posebna pažnja pokloni deci u ovom vremenu punom izazova koji mogu da odvedu od najvažnijih stvari u životu, od kojih je jedna i knjiga. Hvala deci što čitaju, jer ona su budućnost ovog grada.
Pre šest decenija, Biblioteka je našla novi dom u Vladičanskom dvoru, a deca su dobila svoje odeljenje.
- Dečje odeljenje ove godine dobija najveći i najlepši poklon, a to je novi prostor u Aneksnoj zgradi. Tu će biti pravo uživanje za decu, od Pozajmnog odeljenja, Dečje radionice do Čitaonice, kaže direktorka Biblioteke Sonja Bokun Đinić.
Biblioteka šabačka veliku pažnju poklanja najmlađim čitaocima i kroz radionice, kao što su Rođeni za čitanje, Rođeni za crtanje, Pod slikarskom beretkom i Biblišinim lutkarskim pozorištem.
- Mnogo sam putovala kroz knjige i bila sve ono što nikada neću moći da budem. Upravo je zato važno čitati, jer tako postajete sanjar, a samim tim i vizionar, koji vidi ne samo ono što jeste, nego i ono što može da bude, kaže Marta Vasić, studentkinja Fakulteta političkih nauka, koja je počela da dolazi u Biblioteku kao devojčica od sedam godina.
- Deca vole da čitaju i mi se trudimo da ovaj fond zadovoljavi sve njihove potrebe, jer je upravo ovde zalog za budućnost. Od 17.000 članova, polovinu čine deca, kaže Jelena Podgorac Jovanović, načelnica Dečjeg odeljenja.
Nagrade za crtež dobile su Iva Lacković, Selena Pejić i Tamara Kašterović, za najbolju priču Vuk Jovanović, a dodeljena je i nagrada za najboljeg druga, koju je dobio Mladen Mraović.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa