3. decembar 2015.3. dec 2015.
PET GODINA CENTRA ZA STRUNO USAVRŠAVANjE

KAD SNOVI POSTANU STVARNOST

Centar za stručno usavršavanje na Letnjikovcu u ponedeljak je proslavio peti rođendan. Prvobitno zamišljen da pruži dodatno znanje prosvetnim radnicima vremenom je širio svoju delatnost da bi danas bio prepoznatljiv kao jedinstven u Srbiji.
Gradnja Centra počela je u aprilu 2010. godine. Finansirali su Vlada Švajcarske i grad Šabac, a 7. decembra otvorili su ga tadašnji gradonačelnik Šapca Miloš Milošević i ambasador Švajcarske.
-Suština našeg postojanja je da stvorimo dobre uslove za rad u Centru i oni će proizvesti uspehe na svim poljima. Naši uspesi su i uspesi svih onih sa kojima sarađujemo. Pred nama su novi ciljevi i zadaci, rekao je direktor CSU mr Goran Stojićević u svom pozdravnom govoru i pri tom zahvalio bivšem gradonačelniku Miloševiću koji mu je ukazao poverenje da vodi ustanovu, kao i sadašnjem gradonačelniku Nebojši Zelenoviću koji podržava sve dobre ideje Centra.
Od 2013. godine bogatiji za Park nauke dali su domaći zadatak i drugim regionalnim centrima u Srbiji, ali još ih niko nije dostigao. Prva instalacija u parku bio je globus „Dingo“, koji je u dvorište CSU pre tri godine premešten iz Velikog parka, naredne godine postavljena je još jedna, a prošle čak 26 instalacija. Učenicima pomažu da trodimenzinalno vide ono što uče iz fizike, matematike, biologije, hemije, ali tu su i optičke iluzije i šah. Sve to u ulicama koje nose nazive najvećih naučnika.
Tvorci parka su pored Gorana Stojićevića, dr Mirjana Popović Božić sa instituta za fiziku i mr Tatjana Marković Topalović, profesor fizike.
-Svake godine pomeramo se po korak napred. Danas je Park prepoznatljiv na turističkoj mapi Šapca i Srbije. Inspiriše i daje ideje i drugim gradovima da neguju podsticajnu sredinu za učenje. Posebno smo ponosni što se naše ideje umnožavaju i još dva regionalna centra, u ačku i Kikindi. Rado delimo svoja znanja i iskustva, jer u obrazovanju je najbitnije širenje dobrih ideja. Ako ste sazidali kule u vazduhu vaš posao nije uzaludan ako im naknadno postavite solidne temelje. Verujem da je recept za ispunjenje snova na početku mašta, jer nekada snovi zaista postanu stvarnost, poručila je Tatjana Marković Topalović.
elja im je da u Parku naprave i planetarijum. Pre mesec dana ovo mesto uvršeno je i u zvanični program Turističke organizacije Šapca.
Gradonačelnik Nebojša Zelenović se podsetio vremena kada je postojala samo ideja za osnivanje CSU i posebno zahvalio tadašnjoj načelnici društvenih delatnosti Ani Marinković kao najodgovornijoj u timu Gradske uprave koja je prepoznala značaj ovog projekta. Takođe je zahvalio i bivšem gradonačelniku Miloševiću strpljenju.
-Cilj projekta je bio da omogućimo da naša deca budu obrazovana, odgovorna i samosvesna. Siguran sam da ćemo u tome i uspeti, rekao je Zelenović.
Proslavi na Letnjikovcu su pored lokalnih gostiju prisustvovali i direktori regionalnih centara iz cele Srbije, kao i direktor Centra za promociju nauke Nemanja orđević.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa