Инфо

3. децембар 2015.3. дец 2015.
ПЕТ ГОДИНА ЦЕНТРА ЗА СТРУНО УСАВРШАВАЊЕ

КАД СНОВИ ПОСТАНУ СТВАРНОСТ

Центар за стручно усавршавање на Летњиковцу у понедељак је прославио пети рођендан. Првобитно замишљен да пружи додатно знање просветним радницима временом је ширио своју делатност да би данас био препознатљив као јединствен у Србији.
Градња Центра почела је у априлу 2010. године. Финансирали су Влада Швајцарске и град Шабац, а 7. децембра отворили су га тадашњи градоначелник Шапца Милош Милошевић и амбасадор Швајцарске.
-Суштина нашег постојања је да створимо добре услове за рад у Центру и они ће произвести успехе на свим пољима. Наши успеси су и успеси свих оних са којима сарађујемо. Пред нама су нови циљеви и задаци, рекао је директор ЦСУ мр Горан Стојићевић у свом поздравном говору и при том захвалио бившем градоначелнику Милошевићу који му је указао поверење да води установу, као и садашњем градоначелнику Небојши Зеленовићу који подржава све добре идеје Центра.
Од 2013. године богатији за Парк науке дали су домаћи задатак и другим регионалним центрима у Србији, али још их нико није достигао. Прва инсталација у парку био је глобус „Динго“, који је у двориште ЦСУ пре три године премештен из Великог парка, наредне године постављена је још једна, а прошле чак 26 инсталација. Ученицима помажу да тродимензинално виде оно што уче из физике, математике, биологије, хемије, али ту су и оптичке илузије и шах. Све то у улицама које носе називе највећих научника.
Творци парка су поред Горана Стојићевића, др Мирјана Поповић Божић са института за физику и мр Татјана Марковић Топаловић, професор физике.
-Сваке године померамо се по корак напред. Данас је Парк препознатљив на туристичкој мапи Шапца и Србије. Инспирише и даје идеје и другим градовима да негују подстицајну средину за учење. Посебно смо поносни што се наше идеје умножавају и још два регионална центра, у ачку и Кикинди. Радо делимо своја знања и искуства, јер у образовању је најбитније ширење добрих идеја. Ако сте сазидали куле у ваздуху ваш посао није узалудан ако им накнадно поставите солидне темеље. Верујем да је рецепт за испуњење снова на почетку машта, јер некада снови заиста постану стварност, поручила је Татјана Марковић Топаловић.
еља им је да у Парку направе и планетаријум. Пре месец дана ово место увршено је и у званични програм Туристичке организације Шапца.
Градоначелник Небојша Зеленовић се подсетио времена када је постојала само идеја за оснивање ЦСУ и посебно захвалио тадашњој начелници друштвених делатности Ани Маринковић као најодговорнијој у тиму Градске управе која је препознала значај овог пројекта. Такође је захвалио и бившем градоначелнику Милошевићу стрпљењу.
-Циљ пројекта је био да омогућимо да наша деца буду образована, одговорна и самосвесна. Сигуран сам да ћемо у томе и успети, рекао је Зеленовић.
Прослави на Летњиковцу су поред локалних гостију присуствовали и директори регионалних центара из целе Србије, као и директор Центра за промоцију науке Немања орђевић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa