10. decembar 2015.10. dec 2015.
U ŠABAČKOM POZORIŠTU PREMIJERNO IZVEDENA PREDSTAVA „VRAGOLIJE“

LjUBAVNO ŠVOTANjE

Šta se desi kada čizme odigraju glavnu ulogu u nameri da bračni par dobije naslednika, žena bez dugo odsutnog muža ljubavnika, a udovica i udovac jednu strastvenu noć? Desi se švotanje, a kako bi mi rekli šala, na račun ljudskih verovanja, nadanja, zadovoljenja sopstvenih želja i strasti. Upravo o tome i još po nečemu progovorilo se u novoj predstavi Šabačkog pozorišta „Vragolije“ Petra Petrovića Pecija, a u režiji Lilijane Ivanović.
Svojevrsnu tročinku sastavljenu od naizgled zasebnih priča - „Čizme“, „U naviljcima“ i „Rod“ - povezuje nit u kome glavnu ulogu igra ljubavna strast praćena različitim nadanjima. Težnja za muškim potomstvom, gašenjem čežnje i ljubavnim zanosom na duhoviti način donela je svevremenu ljudsku priču. Kada se uz to dodaju lalinski izrazi poput „švotati se“, „fruštuk“ i slično, arhaičnost vojvođanskog govora podgrejava atmosferu u kojoj publici preostaje samo da odgovori smehom.
Uz režiju, jezičku obradu i scenografiju rediteljke Lilijane Ivanović, kostime Biljane Krstić, muziku Dragoljuba Đuričića, glumački ansambl u sastavu Ivana Terzić, Nikola Breković, Aleksandra Ristić, Miloš Vojnović, Ivana Jokić i Slobodan Petranović Šarac tokom sat i po nadigravanja uspeo je da održi pažnju publike kojoj se ovo ljubavno švotanje itekako svidelo.

O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa