17. decembar 2015.17. dec 2015.
ŽITNI BAULjAR OPASNOST PO OZIME USEVE

SUZBITI NA VREME

Pošto se žitni bauljar redovno javlja u godinama kada su jeseni tople sa visokim dnevnim temperaturama sa malo ili nikako padavina potrebno je obratiti pažnju na tek iznikle biljke ozime pšenice i ječma na kojima se larve ovog štetnog insekta hrane od septembra do kraja aprila. Prvenstveno se pojavljuje na parcelama kada je pšenica u monokulturi, a i u delovima parcela gde se nova pšenica graniči sa parcelom na kojoj je i ove godine već bila posejana pšenica. Zavisno od vremenskih uslova i brojnosti larvi štete mogu biti velike, a bilo je i godina kada su usevi presejavani.
- Žitni bauljar je insekt veličine 15 mm crne boje sa leđne strane, a smeđe na trbuhu. Larva je bledožućkaste boje, spljoštenog tela. Ova štetočina ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu larve. Štete u jesen i rano u proleće prave larve, dok odrasli pravi štete u vreme voštane zrelosti pšenice. Simptomi se lako uočavaju u vidu „nestajanja“ mladih biljčica, proređivanja useva. Mlade biljke su sa uništenom lisnom masom koja se uočava kao izgriženi ostaci mekog dela tkiva. Žilice su sklupčane i takve biljke uglavnom uginu ili daju kržljave izdanke sa slabim ili nikakvim prinosom – kaže dipl. inž. zaštite bilja Slavica Maksimović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
Osnovna mera suzbijanja je pridržavanje plodoreda, skidanje slame sa parcele, rano ljuštenje strništa ili tanjiranje.
- Suzbijanje se izvodi tretiranjem u jesen ili u proleće kada se uoče prva oštećenja. Od insekticida se mogu upotrebiti kombinacija hlorpirifos + cipermetrin („Nurelle-D“, „Konzul“ i dr.) u dozi od 1 l/ha ili bifentrin („Fobos-EC“, „Talstar 10-EC“ i dr.) u dozi od 0,5 l/ha. Preparat „Bifenicus“, u dozi 1,5 – 2 l/ha tretiranjem zemljišta pre setve useva uz obaveznu inkorporaciju na dubini 10 cm – ističe Slavica Maksimović.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa