24. decembar 2015.24. dec 2015.
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST JP ZA UPRAVLjANjE GRAĐEVINSKIM ZEMLjIŠTEM ŠABAC POVODOM REKONSTRUKCIJE ZELENILA U DVORIŠTU DUNjIĆA KUĆE

U SKLADU SA PROGRAMOM

Rekonstrukciji zelenila Dunjića dvorišta pristupilo se u skladu sa Programom za uređenje građevinskog zemljišta za 2015. godinu
U planu su predviđena sredstva za nabavku sadnica za 2015. godinu. Kroz javnu nabavku sprovedenu u maju mesecu sklopljen je ugovor za nabavku oko 1.650 stabala u vrednosti oko 2.800.000,00 dinara, kao i oko 3.000 sadnica ukrasnog šiblja u vrednosti oko 500.000,00 dinara, a kroz akciju „Novembar mesec sadnje“ od donatora su obezbeđena sredstva od oko 300.000,00 dinara.
Među pomenutih 1.650 stabala nabavljene su i 52 nove sadnice, starosti od 6 do 8 godina, planirane za rekonstrukciju Dunjića dvorišta.
Zelenilo u Dunjića dvorištu je znatno oštećeno prilikom vremenskih nepogoda i olujnog vetra još 2009. godine, o čemu postoji odgovarajuća dokumentacija. Na šesnaest stabala izvršena je totalna redukcija krošnji i stabla se nisu oporavila, izražena su fitopatološka i entomološka oštećenja i takva stabla predstavljaju izvor daljeg širenja zaraze i oštećenja i potrebno ih je ukloniti. Sedam stabala su potpuno vitalna i dekorativna i ona su zadržana.
Poznato je da se zelene površine smatraju obaveznim sastavnim delovima pri uređivanju gradova zbog funkcija koje obavljaju, počev od sanitarne, urbanističke, estetske do kulturno-prosvetne i psihološke. Za sve ovo je potrebno da površina bude zdrava i vitalna, za šta je neophodan pravilan izbor vrsta, kao i pravilno oblikovanje zelene površine uz obavezne intenzivne adekvatne mere nege.
Ako pođemo od činjenice da je ovo specifična zelena površina u gradu, čija se specifičnost ogleda u tome što predstavlja okućnicu Gradske kuće i kao takva treba da ima tretman najreprezentativnije javne gradske zelene površine ograničene namene, bilo je neophodno izvršiti totalnu rekonstrukciju zelenila, uklanjanjem postojećih 16 stabala i sadnjom 52 nove sadnice lišćarskih i četinarskih vrsta, sadnjom oko 70 tuja, oko stotinu sadnica ukrasnog šiblja, kao i oko 200 ruža i delimičnom rekonstrukcijom travnjaka uz intenziviranje neophodnih mera nege u narednom periodu.
Planirani izgled dvorišta prezentovan je na tabli koja je postavljena na ulazu u samo dvorište, pre početka radova. Sadnja novih sadnica biće obavljena do kraja decembra 2015. godine.
Direktor, Vladimir Nedeljković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa