24. decembar 2015.24. dec 2015.
U ŠAPCU SE OSNIVA CENTAR ZA VOĆE

VEĆI PRIHODI ZA PROIZVOĐAČE

Voćari iz šabačkog kraja zadovoljni su odlukom Skupštine grada da sledeće godine bude izgrađen Centar za distribuciju voća. Na ovaj način, njihova roba će, pod boljim uslovima, stizati do krajnjih kupaca
Najava da će se sledeće godine u Šapcu graditi Centar za distribuciju voća obradovala je šabačke voćare. Jedan od njih, Dragan Gligorić, proizvodnjom jagoda bavi se već deset godina. Na dva i po hektara zemljišta u Varni proizvede 50 tona slatkog voća na godišnjem nivou, koje u 90 odsto slučajeva završi na inostranom tržištu. Izgradnja Centra za voće će mu omogućiti da još lakše dolazi do kupaca.
- Svi proizvođači se muče i pate kada dođe do prodaje jagoda. Drago mi je da je lokalna samouprava na čelu sa gradonačelnikom prepoznala naš problem, i odlučila da gradi Centar za voće. Siguran sam da će nam on doneti veliku korist, kaže Gligorić.
Velika prednost u radu Centra za voće je i u tome što će se trgovina obavljati bez posrednika, koji su često uslovljavali proizvođače.
- Do sada se prodaja obavljala po sistemu „povuci-potegni“. U čitavom lancu proizvođači su bili treća ili četvrta ruka. Jednostavno, svi koji su učestvovali u procesu trgovine su želeli svoj deo. Prosečna cena koju smo mi dobijali iznosila je oko jednog evra. Od Centra za voće očekujemo da pronađe kupce koji će ponuditi višu cenu, ali se mora voditi računa i o dosta drugih faktora, poput pakovanja koje mora biti u skladu sa zahtevima tržišta odakle kupci dolaze, dodaje naš sagovornik.
U šabačkom kraju jagoda se gaji na više od 1.300 hektara. Prema procenama, vrednost prodate robe na godišnjem nivou iznosi više od 10 miliona evra. Zahvaljujući podsticajnim merama grada u ekspanziji je i uzgoj trešnje, dok se decenijama voćari bave proizvodnjom malina, jabuka i šljiva. Distributivni centar bi, prema očekivanjima nadležnih, svim voćarima doneo veće prihode.
- Područje Šapca je poznato po organizovanoj proizvodnji voća. Ozbiljne količine koje se ovde proizvedu zaslužuju da budu distribuirane na jedno mesto, i da proizvođači dobiju više novca za njihovo voće. Cilj projekta je da poljoprivednici zarade više i da žive bolje. Grad je dužan da im to omogući, te ćemo se potruditi da sa izgradnjom centra počnemo veoma brzo, kako bi već sledeću sezonu dočekali spremni. Pozivam sve poljoprivredne proizvođače da se uključe u ovaj posao, da zajedno formiramo najbolju poslovnu ponudu, kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.
Svi poslovi na jednom mestu
Centar za voće nalaziće se u Industrijskoj zoni, grad će u njegovu izgradnju uložiti pola miliona evra, dok će ostatak obezbediti investitori. Prednost ovog objekta biće u količinama koje će se odavde plasirati na zapadno i istočno ervopsko tržište. Velike kupce podjednako interesuju kvalitet i kvantitet, pošto žele da na jednom mestu obave kompletnu kupovinu.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa