31. decembar 2015.31. dec 2015.
SVETI MUČENICI PRNjAVORSKI

SEĆANjE NA NEVINO POSTRADALE

U sredu, 30. decembra, u hramu Svetog proroka Ilije u Prnjavoru, služena je Sveta liturgija u čast Svetih mučenika prnjavorskih.
Krajem 2012. godine, Crkveni odbor sa svojim sveštenicima, uz podršku tadašnjeg Mesnog odbora je, preko Epikopa šabačkog gospodina Lavrentija, dao predlog da se Sveti mučenici prnjavorski uvrste u diptih Svetih. Prošle godine, kada je obeleženo 100 godina od početka Velikog rata, Crkva je kanonizovala ove mučenike i blagoslovila da se pominju 30. decembra. Umetnik iz Prnjavora, Božidar Pantović, profesor likovne kulture, naslikao je ikonu Svetih mučenika prnjavorskih i priložio je hramu.
- Već drugu godinu služimo liturgiju na ovaj dan. Ove godine smo imali čast da u našem duhovnom slavlju učestvuju i sveštenici arhijerejskog namesništva Mačvansko-pocerskog. Pored vernika, prisustvovao je i veliki broj dece iz Osnovne škole „Kralj Aleksandar Karađorđević“, na čemu zahvaljujemo veroučiteljici Katarini Simić, koja, iako nije iz Prnjavora, oseća potrebu da deci usadi svest o tome ko su bili njihovi preci i kako su veru čuvali, kaže sveštenik Vladimir Jakovljević.
Ovo duhovno sabranje je podsećanje na avgustovske dane 1914. godine, kada je Austro-ugarska vojska prešla Drinu kod Samurovića ade i ušla u Prnjavor. U tim danima počinjen je stravičan pokolj nad meštanima Prnjavora, koji je, ukazom kralja Aleksandra, odlikovan za hrabrost Ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima četvrtog reda. U Spomen-kosturnici, pored hrama Svetog proroka Ilije, pohranjene su kosti 365 mučenika, koji su postradali u kući Milutinovića, na železničkoj stanici u Lešnici i prnjavorskoj osnovnoj školi.
- Ovaj dan zauzima posebno mesto u liturgijskom pravilu crkve prnjavorske, jer njim vaskrsavamo i čuvamo od zaborava one koji proslaviše stradanjem svojim Gospoda, kome blagodarimo zato što smo potomci ubijenih, a ne onih koji su ubijali, dodaje otac Vladimir.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa