Инфо

31. децембар 2015.31. дец 2015.
СВЕТИ МУЧЕНИЦИ ПРЊАВОРСКИ

СЕЋАЊЕ НА НЕВИНО ПОСТРАДАЛЕ

У среду, 30. децембра, у храму Светог пророка Илије у Прњавору, служена је Света литургија у част Светих мученика прњаворских.
Крајем 2012. године, Црквени одбор са својим свештеницима, уз подршку тадашњег Месног одбора је, преко Епикопа шабачког господина Лаврентија, дао предлог да се Свети мученици прњаворски уврсте у диптих Светих. Прошле године, када је обележено 100 година од почетка Великог рата, Црква је канонизовала ове мученике и благословила да се помињу 30. децембра. Уметник из Прњавора, Божидар Пантовић, професор ликовне културе, насликао је икону Светих мученика прњаворских и приложио је храму.
- Већ другу годину служимо литургију на овај дан. Ове године смо имали част да у нашем духовном слављу учествују и свештеници архијерејског намесништва Мачванско-поцерског. Поред верника, присуствовао је и велики број деце из Основне школе „Краљ Александар Карађорђевић“, на чему захваљујемо вероучитељици Катарини Симић, која, иако није из Прњавора, осећа потребу да деци усади свест о томе ко су били њихови преци и како су веру чували, каже свештеник Владимир Јаковљевић.
Ово духовно сабрање је подсећање на августовске дане 1914. године, када је Аустро-угарска војска прешла Дрину код Самуровића аде и ушла у Прњавор. У тим данима почињен је стравичан покољ над мештанима Прњавора, који је, указом краља Александра, одликован за храброст Орденом Карађорђеве звезде са мачевима четвртог реда. У Спомен-костурници, поред храма Светог пророка Илије, похрањене су кости 365 мученика, који су пострадали у кући Милутиновића, на железничкој станици у Лешници и прњаворској основној школи.
- Овај дан заузима посебно место у литургијском правилу цркве прњаворске, јер њим васкрсавамо и чувамо од заборава оне који прославише страдањем својим Господа, коме благодаримо зато што смо потомци убијених, а не оних који су убијали, додаје отац Владимир.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa