Berza

  • aero 900 ▼ -2,28%
  • dnos 3.000 ▼ -3,23%
  • enhl 450 ⚫ 0,00%
  • kmbnpb 678 ⚫ 0,00%
  • niis 555 ▼ -0,89%
  • rmks 3.000 ⚫ 0,00%
  • tgas 13.000 ▲ 0,78%
  • tlkb 12.000 ⚫ 0,00%
  • unfz 18.000 ⚫ 0,00%
(31. decembar 2015.)
OPŠTINA VLADIMIRCI: KAPITALNI PROJEKAT IZ SNOVA

JEZERO U VUKOŠIĆU

U opštini Vladimirci sada je red na kapitalne projekte. Rekli čelnici a u geslu lokalne samouprave, rečeno, učinjeno eto projekta iz snova kako neko reče a predsednik opštine Milorad Milinković pojašnjava.
- Već sama poseta Direkcije za vode Republike Srbije govorila je o unikatnoj lokaciji, pošto po tvrdnji stručnjaka teško je u Srbiji naći sličnu lokaciju koja nudi širok spektar mogućnosti. Od zalivnog koji petnaestak kilometara od Vukošića do Mrđenovca čini oazom za proizvodnju na više desetina hektara zemlje. Tu je i odbrana od neželjenih poplava pošto će se na budućem jezeru akumulirati voda na više od 150 hektara zemlje u prostoru narodski Bogom danom za takvo vodeno ogledalo. Sve to uz pomoć Vlade Srbije i finansijsku Abu Dabija koji će iznositi tri do pet miliona evra, detalji su bitni koji su opredelili opštinu da potpišemo ugovor u vladi i obavezama i tako načinimo prvi korak da se posao realizuje, presrećan je Milinković.
Predsednik opštine dodaje da je tu prateći i turistički deo ali iznad svega mogućnost da se mladi uposle nadomak kućnih pragova.
- To je u ovo vreme privilegija što opet projekat čini bitnim ne samo za relativno malu opštinu već mnogo šire. Mladi će imati posla ali će se u etno stilu turizam razvijati u to ne treba sumnjati. Onaj deo o količini vode koja će se akumulirati iz Pocerine i uz tok Dobrave koja počini silnu štetu redovno u poplavama. Oko 20 miliona kubika vode moći će da stane u buduće jezero tako da treba samo strpljenja a projekat koji će finansirati Srbija i novac za otkup zemljišta su već u dobroj meri obezbeđeni. Vukošić tako postaje mesto koje će se velikim slovima upisati na karti Srbije a nama je srce prepuno, kaže Milinković.
Uz pomoć poslanika Vlade Miloševića i agilnog tima čelnika eto velikog dela na vidiku. Neki već tvrde turističke meke i sa navodnjavanjem male Kalifornije, a prateća mala hidrocentrala priča je za sebe. Bilo kako bilo eto nove lokacije za odmor i spasa za brojna domaćinstva uz Dobravu, koja su sa zebnjom čekala i proleće i svaku obilniju kišu. Lepo i korisno u jednoj sad već izvesnoj tvrdnji, jezero u Vukošiću.
S.K.

Najnoviji broj

9. jul 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa